Strokovnjaki za ginekologijo in porodništvo so objavili reportažo, v kateri so napisali, da nam barva menstrualne krvi lahko pove določene stvari o našem zdravju na podoben način kot krvni tlak, srčni utrip in podobno. Zakaj?
Ker poleg tega, da nam sporoči, ali smo morda noseče, sporoča tudi znake o stanju hormonov v našem telesu – in hormoni vplivajo na vse: od delovanja možganov do ščitnice, počutja in reproduktivnega sistema.
In medtem ko je povsem normalno, da se menstruacija med ženskami razlikuje, so določeni znaki, na katere je dobro biti pozoren, da se lahko pravočasno ukrepa. Eden izmed teh je barva menstrualne krvi. Spodaj si preberite, kaj vam sporoča.

Če je roza …

Morda imate nizko raven estrogena, še zlasti, če to spremlja bolj lahka menstruacija ali ste zaprisežene intenzivne tekačice. Raziskave kažejo, da pretiravanje z vadbo (prosimo, naj to ne bo izgovor, da se ne premaknete s kavča – pretirano za večino je npr. 2 uri teka vsak dan) zniža raven estrogena, kar lahko vpliva tudi na menstruacijo. Lahko celo popolnoma izgine, kar pri profesionalnih športnicah niti ni taka redkost.
Medtem, ko to morda ne zveni zaskrbljujoče – hej, katera pa uživa, ko ima menstruacijo? – pa lahko nizka raven estrogena poveča nevarnost za osteoporozo. Zatorej če intenzivno trenirate in ste opazili omenjene spremembe pri menstruaciji, se pogovorite s svojo zdravnico ali ginekologinjo.
Sicer naj bi bila svetla in neredna menstruacija lahko tudi znak slabe, nezdrave prehrane, sindroma policističnih jajčnikov in predmenopavze (ko jajčeca začnejo proizvajati manj estrogena v pripravi na menopavzo – to se zgodi nekje 5 let pred menopavzo).

Če je nekam vodena …

Morda vam manjka kakih hranil. Belkasta oz. bolj prosojna menstruacija je lahko znak hude anemije, še zlasti, če je vsakič svetlejša in lažja. Opazujte se dva ali tri cikle in če se stanje slabša, posvetujte s svojim zdravnikom ali ginekologom.
Močne menstruacije lahko prav tako povzročijo pomanjkanje železa. Torej če že čez uro do dve krvavite skozi tampon ali vložek ali si ga morate tekom noči večkrat menjati, ne bi bilo slabo preveriti vsebnost železa.

Če je temno rjava …

Morda so v krvi ostanki oblog maternice in krvi, ki se odplavljajo iz telesa. Brez skrbi – to je popolnoma normalno. Strokovnjaki sicer ne vedo, zakaj pride do tega, a včasih je kri nekaj časa v telesu, preden se zelo počasi izloči. Ker ima veliko časa, da oksidira, lahko postane zelo temna, skoraj črna.
Skratka, če imate rjav izcedek na začetku ali koncu menstruacije, ni to nič nenavadnega ali zaskrbljujočega.

Če je temno rdeča in s gostejšimi strdki …

Morda imate nizko raven progesterona in visoko raven estrogena. Medtem, ko je nekaj strdkov normalnih, pa večji strdki nakazujejo na resnejše hormonsko neravnovesje. Za začetek ukinite uživanje mleka in mlečnih izdelkov, sladkorja in izdelkov, ki ga vsebujejo, ter soje in sojinih izdelkov in videli boste, ali bo kaj bolje.
Druga možnost pa so fibroidi v maternici. V veliki večini primerov so benigni, a so lahko boleči, zato če sumite, da bi lahko šlo za to, naj vam vaš zdravnik naredi ultrazvok.

Če je mešanica sivkaste in rdeče …

Morda imate kako infekcijo, lahko tudi spolno prenosljivo bolezen. Pogosto jo lahko spremlja zelo neprijeten vonj, zato se čim prej odpravite na testiranje.
Tudi ženske, ki se jim zgodi spontani splav, pogosto opazijo sive delce, zato če ste noseči ali bi lahko bili, takoj pokličite svojega zdravnika.

Če je močna temno rdeča …

Imate zdravo, redno menstruacijo. Vsaka ženska ima drugačno, zato je tu težko govoriti o ‘normalnem’, a na splošno je takšna menstruacija, ki je tudi redna, znak, da vse ‘štima’ kot bi moralo.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj