Žal te navade oz. početja niso zdrava in ker vemo, da vam je zdravje na prvem mestu, smo vam pripravili seznam navad, za katere večina misli, da so zdrave, a so vse prej kot to.

1. Gazirane pijače

Ne, ne le zaradi sladkorja ali aspartama, ampak samega ogljikovega dioksida. Ja, prav ste prebrali – ogljikov dioksid povzroči, da imajo gazirane pijače pH okoli 5, kar pa je že prenizko in razjeda zobno sklenino.

2. Balzamični kis

Če veselo posegate bo balzamičnem kisu, v prepričanju, da je bolj zdrava alternativa (nezdravo) mastnim in pogosto tudi sladkanim prelivom za solato, ste v zmoti. Veliko komercialnih verzij namreč vsebuje karamelo za barvilo, zgoščevalce in sladkor. Najbolje je naravno in brez dodatkov, v vsakem primeru pa pred nakupom preverite deklaracijo sestavin.

3. Jogurt

Mlečno-kislinske bakterije so zdrave, res je. Precej manj pa nekaj žlic sladkorja, kot jih je v večini sadnih jogurtov, in nezdrave maščobe. Če že ne morete brez, se odločite za grški jogurt in mu dodate sveže sadje, kosmiče in naravno sladilo brez kalorij stevia, če vam ni dovolj sladko, sicer pa bo najbolje, da mlečne izdelke v največji možni meri ukinete.

4. Umivanje zob takoj po obroku

Nikar! Bolje je počakati najmanj 30 minut do 1 ure, da lahko slina nazaj nevtralizira kisline v vaših ustih. V nasprotnem primeru drgnete zobe s kislino, s čimer si delate več škode kot koristi, saj uničujete zobno sklenino.

5. Vsakodnevni obiski telovadnice

Kakorkoli obrnemo – mišice potrebujejo čas za počitek in regeneracijo. Petkrat na teden je idealno, vmes pa se dobro spočijte.

6. Uživanje (praženih) oreščkov

Povsod poslušamo, kako zdravi so oreščki, saj vsebujejo zdrave maščobe, vlaknine in beljakovine. A večinoma pozabijo omeniti, da to velja le za nepražene oreščke. S segrevanjem se namreč zdrave nenasičene maščobe v njih spremenijo v večkrat nasičene ali trans maščobe, ki pa so najbolj škodljive za naše fizično in mentalno zdravje.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj