Katere stvari je dobro početi zjutraj, da bodo vaša jutra lepša, bolj prijetna in manj stresna, že veste. Česa pa ne početi – tako za svoje zdravje kot tudi počutje?

1. Nehajte uporabljati funkcijo ‘snooze’

Le kaj je hujšega kot jutranje zvonjenje budilke (pa tudi zdravo ni, saj gre za šok bujenje). In ko zazvoni, si zaželimo … samo še pet minut (snooze). In ko mine teh 5 minut … samo še pet minut (snooze). Prisilite se, da boste ob prvem zvonjenju vstali, saj s tem početjem ne delate nobene usluge svojemu zdravju ali počutju.
Namreč vsakič, ko nazaj zaspite, začnejo vaše telo in možgani nov cikel spanja, ki se ponovno prehitro in nasilno konča (kot omenjeno, je bujenje z budilko stres za telo), zaradi česar smo potem še bolj povoženi, zmedeni in razdražljivi. Poskrbite, da boste šli zvečer prej spat in vedno ob isti uri – presenečeni boste nad učinki!

PREBERITE TUDI: Nikar ne uporabljajte funkcije ‘snooze’

2. Ukinite dolge, vroče prhe

Kot prvo, zelo izsušujejo kožo in so zato nezdrave, poleg tega pa delujejo preveč sproščujoče in boste še bolj zaspani, namesto polni energije. Namesto tega si raje privoščite kratko izmenično prhanje z zelo toplo in mrzlo (ja, MRZLO) vodo. V dan boste stopili sveži, zbujeni, čili in polni energije.

PREBERITE TUDI: Kdaj se je bolje prhati – zjutraj ali zvečer?

3. Prestavite pitje kave …

… na kasneje. Večina se namreč zjutraj odvleče (mnogi dobesedno) do kuhinje, kjer si najprej pripravi kavo. A načeloma je kavo bolje piti po 9.30. uri zjutraj. Zakaj? Če jo pijemo prezgodaj, s tem upočasnimo jutranje naravno izločanje kortizola, ki je potrebno, da se sami naravno zbudimo, zato se raje zbudite z nekaj poskoki, skleci in izmenično hladno-toplo prho.
Poleg tega najmanj 8 ur nismo pili, kava pa še dodatno dehidrira, zato bi morali dan začeti z velikim kozarcem vode in ne kave.

PREBERITE TUDI: 5 načinov, kako se zjutraj zbuditi brez kave

4. Nehajte pripravljati (in jesti) zajtrk

Če ste med tistimi, ki jeste zajtrk zato, ker so vas prepričali, da ga morate in ne zato, ker bi bili zares lačni – takoj prenehajte. Če pa ste zjutraj res lačni, ker npr. ne večerjate, potem ga raje pripravite zvečer in si zjutraj prihranite čas in energijo.

PREBERITE TUDI: Takole so nam oprali možgane, da je zajtrk nujen obrok

5. Nehajte preverjati maile in družbena omrežja

Odkar imamo pametne telefone, večina zjutraj še v postelji najprej preveri maile in kaj se je v času njihove ‘odsotnosti’ novega zgodilo na družbenih omrežjih. Gre za precejšnjo izgubo časa in navado, ki je tudi stresna. Ar priznajte si, kolikokrat ste tako čisto prezgodaj in po nepotrebnem prebrali in izvedeli kaj stresnega? Kot da bujenje z budilko ni že zadosten stres za telo. Poleg tega na ta način mimogrede mine 10, 15 minut ali celo več.

PREBERITE TUDI: Takole Facebook uničuje vašo srečo

6. Ne komplicirajte in ne stresirajte se glede svojega outfita

Nekateri si že prejšnji večer pripravijo, kaj bodo oblekli naslednji dan, nekaterim pa to ne ustreza, saj se oblačijo počutju primerno in ne vedo vnaprej, kaj jim bo pasalo obleči naslednji dan. Četudi ste med slednjimi, je dobro imeti vnaprej pripravljen outfit, da zjutraj ne izgubljate časa z iskanjem – če pa vam izbrana oblačila ne paše obleči, mirno izberite tista, v katerih se tisti dan ‘vidite’. Če pa boste zmedeni, vas bo pred stresiranjem in izgubljanjem časa rešil izbrani outfit.

PREBERITE TUDI: 10 skrivnosti žensk, ki so vedno videti urejene

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj