V želji, da pokažemo svetu, kdo smo, kje smo, kaj nam je všeč in kaj smo dosegli, drugim razkrijemo preveč podatkov o sebi. Medtem, ko je toliko govora o varstvu podatkov in podobnih temah, mnogi informacije o sebi razkrivajo kar javno, prostovoljno.

PREBERITE TUDI: Novodobni starši, ali tudi vi počnete to napako?

Res je, da jih veliko nima internetne pismenosti in ne vedo, kako (in predvsem zakaj) družbena omrežja delujejo. Kaj bi morali s svojega Facebooka profila čimprej izbrisati?

‘Prijatelje’, ki jih ne poznate

Zakaj sprejemate prošnje za prijateljstvo od ljudi, ki jih ne poznate? Če je vaš osebni profil namenjen tudi promociji nečesa drugega, potem si želite veliko število prijateljev. Če pa je vaš profil vaš osebni profil, namenjen le vam in ljudem, ki jih poznate, potem ostale, nepoznane osebke s svojega profila odstranite.

Rojstni datum

Res je nadvse prijetno, ko na rojstni dan čestitke kar dežujejo, a bolje bi bilo, če rojstnega datuma ne bi imeli javno objavljenega. To je namreč informacija, ki služi tistim, ki takšne podatke potrebujejo, da ukradejo identiteto.

Fotografije svojih (ali drugih) otrok

Ne objavljajte fotografij svojih otrok. Ne le, da jih s tem postavljate v nevarnost, temveč jih tudi izpostavljate proti njihovi volji. Tisti prijatelj, ki si bo želel spoznati in videti vaše otroke, se lahko sam povabi na obisk, ostalih pa fotografije vaših otrok niti ne zanimajo. Nikar ne objavljajte niti fotografij tujih otrok – prej vprašajte starše za dovoljenje.

Informacije o svojih otrocih

Ne objavljajte javno, katero šolo vaš otrok obiskuje, saj ga s tem spravljate v nevarnost. Čeprav živimo v nadvse varni državni, ni potrebno tvegati. Nikoli ne veste, kdo vse preži na internetu in vas opazuje.

Fotografije, lokacija in čas počitnikovanja

Ne objavljajte fotografij z dopusta. S tem namreč vsem poveste, da vas ni doma. Tako vsi vedo, da je vaš dom prazen in s tem bolj dostopen tatovom.

Fotografije svoje hiše

Če imate na svojem Facebook profilu označen kraj bivanja in če objavljate slike hiše, potem praktično razkrijete svoj naslov. Z objavo notranjosti hiše razkrijete notranje prostore, s čimer morebitni tatovi lažje načrtujejo svoj pohod.

Četudi mislite, da imate na Facebooku med prijatelji le ljudi, ki niso roparji in vam ne bi želeli slabega, ne razkrivajte svojih podatkov.

PREBERITE TUDI: Ves ta blišč socialnih omrežij

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj