Slišali smo ga v trgovinah, v parkih in na letalih, včasih pa so krivci celo naši otroci! Vendar pa obstajajo razlogi za te napade in najbolj razširjen je ta, da otroci tako sporočajo svoje frustracije, občutke in čustva.

1. Vaš otrok išče pozornost

Vaš otrok, ki nenadzorovano kriči, bi lahko preprosto iskal pozornost. Ko si otroci zaželijo vaše pozornosti, bodo storili vse, kar je v njihovi moči in na žalost se naučijo, da je kričanje zelo učinkovit način za dosego tega.

Naučite se, kdaj prezreti to vedenje. Ignoriranje je najbolj uporabno za vedenja, pri katerih ni nič fizično narobe. Če se naučite ignorirati iskanje pozornosti, bo manj verjetno, da bo vaš otrok to ponovil.

2. Vaš otrok preizkuša svoje decibele

Vpitje in kričanje doseže vrhunec med 18. mesecem in dvema letoma. Dojenčki preizkusijo, kako glasni so, ker se naučijo nekaj novega. Zanje je to nova sila, ki lahko ustavi vse naokoli in jih naredi velike.

3. Vaš otrok komunicira z vami

Ko se vaš otrok še vedno uči komunicirati z vami in ga ne morete razumeti, se zateče h kričanju. Le tako lahko starši razumejo, da je nekaj narobe, ali vsaj ugibajo, dokler ne uganejo pravilno.

Pretvorite ga v igro. Če ste v mirnem kraju, kot je vaš dom, lahko iz njega naredite igro in vidite, kdo je lahko kratek čas najglasnejši, nato pa hitro ugotovite, kdo lahko šepeta najtišje.

4. Vaš otrok izraža svojo jezo, utrujenost ali lakoto

Drug razlog za to vpitje ali piskanje je lahko tako preprost kot lakota, utrujenost ali jeza na nekaj. Na primer, ko vaš otrok ne more dobiti nečesa, kar si želi, se začne zlom. Še vedno so zelo mladi in ne vedo, kako se spoprijeti z frustracijami ali pokazati potrpljenje in razumevanje, to so veščine, ki se razvijejo kasneje v življenju.

5. Vašemu otroku je neprijetno ali tesnobno

Drug razlog, da bi se otrok na takšen način lahko neprimerno obnašal, je lahko, da mu je v določenih situacijah neprijetno ali ko se znajde v novem, neznanem okolju. Lahko je hrupno, lahko je polno drugih neznancev ali pa ni doma, kjer se lahko prosto igra in je obkrožen s svojimi najljubšimi igračami, zaradi česar je razdražljiv. Zato pogosto slišimo jok otrok na prenatrpanih območjih, kot so restavracije, letala in druga mesta.

Moti jih. Če jim ponudite kaj drugega namesto vsega, česar si ne želijo, ali pa ponudite novo aktivnost, kot je petje pesmi, bi lahko zaradi njihove kratke pozornosti naredili čudeže.

6. Vaš otrok je poln energije

Pogosto so primeri, ko otroci kričijo, rezultat iger, ki jih igrajo sami ali z drugimi otroki in količine energije, ki jo imajo veliko. Ta vrsta kričanja je zdrava in povsem običajna, učijo se izraziti vsa srečna in nesrečna čustva, ki jih imajo med igro s prijatelji in njihovi kriki lahko pomenijo različne stvari, odvisno od tona.

Nagradite jih za dobro vedenje. To je eden najboljših načinov, kako jih naučiti,da ravnajo pravilno.

PREBERITE TUDI: Novorojenčki in otroci, izpostavljeni umazaniji, imajo manj alergij in astme

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj