Toda v sodobni družbi so te meje zabrisane, pravila obnašanja pa spremenjena. A vseeno obstaja nekaj podrobnosti, ki lahko razkrijejo pravo damo.

1. Ne naslanjajte se nazaj na stol

Če dama sedi za mizo, naj bi sedela na sredini stola. Zelo pomembno je, da pustite nekaj prostora med stolom in hrbtom. Ta položaj telesa ustreza tako imenovani postavi vojvodinje. Sedeti morate naravnost, a prosto, razdalja med telesom in robom mize pa naj bo enaka razdalji med zapestjem in konicami prstov. Poleg tega se dama opazi po postavi – če se ves čas naslanjate na naslonjalo stola, lahko pozabite na raven hrbet.

2. Upoštevajte pravila ličenja

Temno senčilo in rdeča šminka sta kombinacija, ki je nikoli ne boste videli na obrazu prave dame. Te lepotilne izdelke lahko nosite ločeno, tako da imate samo en poudarek na obrazu. Le poglejte, kakšna ličila najraje nosijo sodobne članice kraljeve družine.

3. Spoštujte sebe in svoj čas

Če pridejo gostje brez opozorila, si ne smete dovoliti, da jih srečate v kopalnem plašču in navijalkah. Svetujemo vam tudi, da si izposodite ta trik, ki ga je uporabila neka Britanka. Ko so se na pragu njene hiše pojavili nepovabljeni obiskovalci, je bila vedno obuta, si je nadela klobuk in pograbila dežnik. Če bi bila zadovoljna, ko vidi obiskovalce, bi rekla: “Ah, kakšna sreča, ravnokar sem prišla domov!” In če ne, bi vzkliknila: “Ah, kakšna škoda, da moram oditi!” 

4. Ne odlagajte telefona na mizo

Sodobna dama ne bo dala telefona na mizo, ko je na javnem mestu, na primer v kavarni ali restavraciji. Ne bo posvečala preveč pozornosti tej napravi. Poleg tega je zanjo očitno, da so podatki na njenem pametnem telefonu del njenega zasebnega življenja in da je bolje, da to skriva pred neznanci.

5. Besede hvaležnosti uporabljajte zmerno

Čeprav se morda zdi, da bi morala ženska z dobro vzgojo dobesedno izžarevati hvaležnost in nenehno recitirati izraze hvaležnosti, to ni res. Bolje je, da ne pretiravate z besedami, kot sta “hvala” in “prosim”. V nasprotnem primeru bo njihov pomen preprosto razvrednoten in bodo dojeti kot laskanje.

6. Ne obračajte se, če vas oseba ne pokliče po imenu

Lepo vzgojena ženska se ne bo nikoli obrnila, ko bo slišala “Hej!” na ulici. Ta vulgarni vzklik je neosebna oblika apeliranja enega neznanca na drugega in je po pravilih bontona popolnoma neprimeren.

PREBERITE TUDI: 30 pravil bontona, ki bi jih moral poznati (in upoštevati) vsakdo

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj