… vedo, da je brokoli ena najbolj vsesplošno zdravju koristnih zelenjav. Tudi raziskave potrjujejo in razkrivajo nove in nove pozitivne učinke brokolija, še veliko bolj zdravi pa so kalčki brokolija. Ti poleg vitaminov in mineralov vsebujejo tudi od 10-krat do 100-krat več mikro hranil kot zrel brokoli.

Katere pozitivne učinke na zdravje imajo? Veliko njih.

1. Preprečujejo nastanek rakavih obolenj

Raziskovalci z univerze John Hopkins so odkrili, da brokoli vsebuje veliko sestavin, ki preprečujejo nastanek raka. Ena izmed njih, sulforafan, se nahaja tudi v kalčkih brokolija in preprečuje rast rakavih matičnih celic, v pomoč pa je tudi jetrom pri presnavljanju strupenih snovi in karcinogenov, ki škodujejo zdravju. Raziskave, opravljene ne univerzi Ulster so pokazale, da zaužitje približno 100 g brokolijevih kalčkov na dan pomaga zaščititi telo pred poškodbami DNK, ki lahko vodijo v rakava obolenja.

2. Ščitijo kardiovaskularni sistem

Encimi v jetrih so odgovorni za razstrupljanje in razgradnjo strupenih snovi iz naših teles, koristijo pa tudi kardiovaskularnemu sistemu. Sulforafan v brokolijevih kalčkih tako pomaga pri pravilnem delovanju srca, arterij in ledvic – deluje tako, da zmanjšuje vnetne procese v telesu, ščiti žile in preprečuje druge srčno-žilne bolezni in težave, ki so povezane tudi z diabetesom.

3. Znižujejo slab holesterol

Ne le, da kalčki brokolija znižujejo slab holesterol (LDL) in trigliceride v krvi temveč tudi prispevajo k nastajanju dobrega holesterola (HDL).

4. Pozitivno vplivajo na zdravje oči

Sintetični karcinogeni in ultravijolično sevanje poškodujejo oči, vključno z makularno degeneracijo in celo izgubo vida, še zlasti pri starejših. Sulforafan, podobno kot astaksantin, ščiti oči pred vplivi teh škodljivih snovi.

5. Ščitijo pred želodčnimi razjedami

Želodčne razjede ali čiri na želodcu so pogosto posledica bakterije H. pylori. Članek, ki je bil pred časom objavljen v časopisu New York Times, govori o tem, da redno, vsaj dvomesečno uživanje kalčkov brokolija, močno izboljša infekcijo s to bakterijo.

6. Izboljša astmo in alergije

Raziskave s področja klinične imunologije so pokazale, da se vnetni procesi, ki spremljajo astmo in alergije, ob rednem uživanju brokolijevih kalčkov oz. sulforafana močno zmanjšajo, s tem pa tudi simptomi bolezni.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj