In namesto, da bi delali bolj učinkovito, smo še počasnejši in delamo več napak. In namesto, da bi se 'to do' seznam krajšal, se daljša, naš stres pa povečuje. Vmes prihajajo še nova nujna opravila, telefonski klici in še sami ne vemo, kdaj postanemo živčna razvalina. Kako si pomagati, da se bomo lažje osredotočili, zbrali in efektivno opravljali svoje delo?

1. Zmanjšajte vnos kofeina

Ja, prav ste prebrali. Seveda, vemo, ima svoje pozitivne učinke; njen vonj zjutraj vas prijetno zbudi … a zato še ni treba pretiravati. In verjemite, ko jo nekaj časa pijete, se telo skoraj ne odziva več na kofein (za tak učinek bi morali količino povečevati), temveč gre le še za placebo.

Zato namesto, da spijete nekaj kav tekom dneva, jih raje nadomestite s tako zelo zdravim zelenim (ali belim ali mate) čajem. Tako ne boste zaužili preveč kofeina in hkrati poskrbeli še za vnos tako zelo zdravih antioksidantov in več tekočine (saj veste, da verjetno tudi premalo pijete, mar ne?).

2. Preživite nekaj časa na dnevni svetlobi

Če že nimate možnosti, da bi za malico ali kosilo odšli ven in se hkrati malo sprehodili in prezračili, poiščite sončen ali vsaj zelo svetel del v pisarni in vsak dan preživite tam čim več časa. Naravna sončna svetloba pozitivno vpliva na naše počutje in izboljša zbranost, tako, da boste ne le učinkovitejši, temveč se boste tudi bolje počutili. Še boljša rešitev? Pojdite vsaj na sprehod okoli svoje delovne stavbe.

3. Motivirajte se z ustreznimi vonji

Pri trem vam priporočamo, da raje kot dišeče sveče, ki vsebujejo umetne dišave, ki niso najbolj zdravju prijazne, nabavite naravna eterična olja, ki imajo zares vpliv na nas. Tako boste stimulirali svoje možgane (npr. s cimetom, meto, limono …).

4. Uživajte dovolj zdravih maščob

Ali ste vedeli, da so možgani sestavljeni večinoma iz omega-3 maščob, ki pa jih morajo dobiti iz vsakodnevne prehrane? In da če jih iz prehrane ne dobijo dovolj, vzamejo maščobe, ki so na voljo, torej nezdrave in škodljive maščobe? To vodi v slabše počutje (depresija, anksioznost ali zgolj občutek apatičnosti in obupanosti), slabšo produktivnost, težave z zbranostjo in nižji IQ. Zato poskrbite za zadosten vnos zdravih maščob omega-3 vsak dan.

5. Prenehajte z večopravilnostjo

Če mislite, da vas multitaksing dela sposobnejše in učinkovitejše, se motite. Sicer je pri ženskah malce lažje kot pri moških, a vseeno multitasking vodi v stres, zmedenost ter slabšo zbranost in učinkovitost. Le kako lahko dobro opravite nalogo, če ste z mislimi pri petih različnih opravilih hkrati?

Osredotočite se na eno nalogo, jo končajte in se nato lotite naslednje. Če imate nujno in poembno nalogo, za katero potrebujete izjemno zbranost, naj vaše telefonske klice prevzame sodelavec ali jih vrnite, ko končate z nalogo.

6. Poskrbite za zdravo prehrano

Poleg že omenjenih omega-3 maščob jejte čim bolj nepredelano hrano (torej največ zelenjave in sadja in raje surovo kot kuhano), prav nič narobe pa ne bo, če kak obrok (ali dva ali tri … ali pa kak dan) hrane tudi izpustite. Zakaj in kakšne pozitivne učinke boste ob tem izkusili, pa si preberite tukaj.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj