Kako ohladiti stanovanje, če je nimamo ali želimo malce privarčevati?

1. Spustite rolete in/ali zagrnite zavese, ko sije sonce

Ko boste enkrat poskusili, boste presenečeni, koliko sonce segreje stanovanje – lahko celo do 30 odstotkov! Zato zjutraj, preden odidete od doma, spustite rolete ali zagrnite zavese, da se ne boste vrnili v savno, še zlasti, če imate okna obrnjena na zahod in jug.

2. Zračite, ko se ohladi

Torej pozno zvečer, ponoči in zgodaj zjutraj. Pri tem seveda ne pozabite ugasniti vse luči, da ne boste imeli v stanovanju več mrčesa kot ga je v močvirju.

3. Hladite z ventilatorjem in ledom

Zveni zastarelo, a deluje! Če boste pred ventilator nastavili skledo ledu, bo učinek podoben klimi a z zanemarljivo nizkimi stroški elektrike.

4. Uporabljajte bombažno posteljnino

Najbolje kar satenasto. Flanela je sicer prijetno mehka, a čisto prevroča za poletje.

5. Ne kuhajte. Ničesar.

Ne le, da s kuhanjem in peko segrejete stanovanje, temveč se tudi vi bolj segrejete, če jeste toplo hrano. Torej dvojni negativni učinek. Zato zamenjajte kuho in peko za slastne poletne solate, smoothije in sadje. Počutili se boste kot prerojeni, tudi zaradi bolj zdrave, nepredelane hrane. Pa še kakega centimetra obsega se boste znebili!

6. Zamenjajte žarnice za varčne

Če imate še kje stare žarnice, jih zamenjajte za varčne, saj poleg tega, da porabijo manj električne energije, se tudi veliko manj segrevajo – s tem pa, seveda, tudi stanovanje. Če imate eno, sicer še ni velikega vpliva, več pa se jih hitro pozna.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj