Akupnktura naj bi na te stvari lahko vplivala zato, ker spreminja možgane – deluje namreč na nevrotransmiterje in na naš odziv na bolečino. Akupunktura je del tradicionalne kitajske medicine, ki ima drugačen pristop k bolezni, saj obravnava človeka na vseh ravneh – fizično, čustveno in duhovno.

PREBERITE TUDI: Starodavne lepotne skrivnosti, ki so koristne še danes

Ena od številnih pozitivnih lastnosti, zaradi katerih je akupunktura neverjetna, je njena raznolikost uporabe. Poleg tega, da je odlična alternativa, je tudi dobra za duševno zdravje, saj lajša stres in tesnobo. In kje se začnejo vse te koristi? Seveda v vaših možganih. Tukaj je sedem načinov, kako lahko akupunktura spremeni možgane na bolje, glede na znanost.

1. Sprošča možganske molekule

Raziskava, opravljena v letu 2013, je ugotovila, da akupunktura povzroča sproščanje nevropeptidov – molekul, ki dovolijo nevronom in efektorjem, da dobro komunicirajo v centralnem živčnem sistemu, kar pomaga lajšati bolečine in stimulira telo, da še bolj ‘požene’ sistem samozdravljenja.

2. Sprošča naravne ubijalce bolečine

Ponavadi ob bolečini najprej pomislite na protibolečinske tablete. Akupunktura pomaga, da možgani naravno sprostijo hormone – recimo endorfine, ki pomagajo pri soočanju z bolečino in jo lajšajo.

3. Izboljša cirkulacijo krvi

To je še eden izmed dobrih vplivov akupunkture na telo. Akupunktura povzroča, da se vaše krvne žile sprostijo in posledično zmanjšajo možganski krvni tlak in visok krvni tlak v telesu.

4. Pomaga pri anksioznosti

Akupunktura ima klinično učinkovitost pri različnih avtonomnih živčnih motnjah, kot so bolezni srca in ožilja, epilepsija, tesnoba in živčnost, motnje cirkadičnega ritma, sindrom policističnih jajčnikov in neplodnost. Poleg tega so raziskovalci raziskave, opravljene 2013, ugotovili, da lahko akupunktura spremeni delovanje nevrotransmiterjev na področjih možganov, da bi prekinili vaš avtonomni odziv – kar bi ublažilo simptome teh motenj, povezanih z živčevjem.

5. Akupunktura izboljša razpoloženje

Ne le, da se akupunktura spremeni vaš odziv na bolečino, ampak lahko pozitivno vpliva tudi na vaše duševno dobro počutje. Nevrotransmiterji, serotonin in noradrenalin na katere akupunktura pozitivno vpliva, vplivajo na razpoloženje. Akupunktura se uporablja po vsem svetu kot samostojna in konjuktivna možnost zdravljenja depresije. Akupunktura pomaga obnoviti imunski sistem.

6. Akupunktura lahko umiri vaš odziv (možganov) na stres

Če ste nenehno pod stresom, lahko poskusite z akupunkturo. Vaš živčni sistem se deli na simpatičen in parasimpatični živčni sistem. Naš simpatični živčni sistem je znan kot delovanje”boj ali beg”; in ko je vključen, se naš krvni tlak in raven stresnega hormona v telesu povečata. Akupunktura lahko spodbudi telo, da dovoli parasimpatičnemu živčnemu sistemu, da prevzame kontrolo, saj omogoča upočasnitev srčnega utripa, znižanje ravni krvnega tlaka in kortizola.

Akupunktura ni za vsakogar, če pa imate zdravstvene težave, ki povzročajo bolečino ali kronični stres pa je vredno premisliti in poskusiti. Naslednjič torej, ko boste v stresu, bolečinah ali slabemu počutju, ne posezite najprej po ‘zdravilih’, temveč se obrnite tudi na alternativne metode zdravljenja.

PREBERITE TUDI: Akupunktura lajša bolečine, pravi raziskava

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj