… naturalizirala v Evropi in se pogosto uporablja kot sveže ali posušeno zelišče v jedeh po vsem svetu.

Peteršilj je zelene barve in znan po svojem rahlo grenkem okusu, ki se dobro obnese v različnih receptih, bodisi v kombinaciji z drugimi sestavinami ali kot okras. Ta močna rastlina si je prav tako prislužila sloves enega najboljših zelišč za boj proti boleznim, zaradi svoje visoke gostote hranil in sposobnosti preprečevanja kroničnih bolezni.

Vir kalcija

Glede na to, da strokovnjaki priporočajo, da odrasli zaužijejo od 1000 do 1200 miligramov že ena skodelica peteršilja vsebuje kar 83 miligramov kalcija. Dodatni vitalni minerali, ki jih najdemo v peteršilju, vključujejo kalij, magnezij, folno kislino in železo, bistveni element za proizvodnjo krvi.

Vsebuje vitamine A, C, K in druge

Ena skodelica peteršilja vsebuje tudi približno 80 miligramov vitamina C (znano, da pomaga pri krepitvi imunosti) skupaj z vitamini A (ki spodbujajo zdrav vid in razvoj) ter vitamin K.

Vir antioksidantov

Z uporabo peteršilja lahko izkoristite tudi pomembne antioksidante, ki jih vsebuje, kot sta lutein in zeaksantin. Pomagajo lahko pri obrambi pred prostimi radikali in zmanjšajo bolezni, povezane z očmi.

Pomaga pri sladkorni bolezni

V eni študiji so diabetične podgane, zdravljene s peteršiljem, pokazale bistveno nižje ravni glukoze v krvi, alkalne fosfataze in alanin transaminaze, kar kaže, da ima peteršilj lahko pomembne hepatoprotektivne učinke (zaščitna lastnost pred poškodbami jeter).

Zmanjšuje tveganje za raka

Peteršilj je tako kot sorodna zelišča, kot sta zelena in koriander, pokazal pozitivne povezave z zmanjšano aktivnostjo rakavih celic. Poleg dodajanja okusa zelenim sokovom, italijanskim omakam in sredozemskim solatam, ki ga je veliko v peteršilju, zavira migracijo in invazijo rakavih celic ter spodbuja zaščitni imunski odziv.

PREBERITE TUDI: Razlogi, zakaj bi pogosteje morali uživati peteršilj

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj