… duševno zdravje in počutje. Nehote si spanec velikokrat uničujemo in slabšamo s vsakdanjimi navadami, ki jih imamo za neškodljive, vendar so raziskave sedaj pokazale, da temu ni tako.

 

Če traja več kot 20 minut, da zaspite in če se sredi noči zbudite in ostanete budni več kot 15 minut, morate izboljšati kakovost svojega spanja. Najboljši način, da to storite je, da spremenite vaše navade.

1. Uporaba pametnih telefonov pred spanjem

Modra svetloba, ki jo oddaja vaš pametni telefon (računalniški ekran, TV zaslon …) zavre proizvodnjo melatonina – tako imenovanega spalnega hormona, zato težje zaspite in je kakovost vašega spanca slabša.

2. Slab urnik spanja

Če je le možno vzpostavite nek urnik spanja. Vsak večer se ob isti uri odpravite v posteljo in vsako jutro se ob isti uri vstajajte. Stabilen bioritem je ključen za zdravje človeka.

3. Pozno prehranjevanje

Če si kosilo privoščite šele po 15. uri popoldan, to pomeni, da ste pozno jedli. Več raziskav je pokazalo, da obstaja povezava med poznim prehranjevanjem in refluksom želodčne kisline ter slabo prebavo, kar posledično vpliva na kakovost spanja. Pozno prehranjevanje vpliva tudi na težave z debelostjo in lahko povzročijo več različnih motenj spanca.

4. Prevelik vnos kofeina

Priporočljivo je, da z uživanjem kofeina prenehate pred popoldnevom, saj lahko kasnejši vnos preveč stimulira telo in povzroči težave s spanjem.

5. Razmetana spalnica

Spalnica, ki je čista, dišeča, pospravljena, je pomembna tako za otroke kot za odrasle. V obeh primerih lahko razmetan prostor ustvari stres glede na  izvedene študije.

PREBERITE TUDI: 7 majhnih sprememb spalnice za veliko boljši spanec

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj