Čas je, da stvari vzamete v roke že sedaj, ko še ne štejete vsake gubice na obrazu. Odpovejte se nekaterim navadam, zaradi katerih se hitreje starate, pa tega sploh ne veste.

1. Ste pod stresom

Te dni živimo v super stresnih časih, vendar je zdaj bolj kot kdaj koli prej treba poskušati ostati pozitiven. Številne študije podpirajo dejstvo, da lahko stres (kratkoročni in dolgoročni) povzroči prezgodnje staranje.

2. Zanemarjate prijatelje

Ko razmišljate o stvareh, ki vas osrečujejo, lahko povečate možnosti za dolgo, zdravo življenje in hkrati verjetno privzeto sledite dieti in telovadbi. A kot kaže, je ključno imeti tudi dobre prijatelje. Raziskave so namreč pokazale, da so tisti, ki imajo dobre in trdne prijateljske vezi, veliko bolj mladostni kot tisti, ki prijateljev nimajo.

3. Preveč sedite

Verjetno ste že slišali, da je sedenje novo kajenje, a se morda ne zavedate, kako zelo lahko vpliva na proces staranja. Študija iz leta 2012, objavljena v reviji ‘Journal of Aging Research’, je pokazala, da so bili tisti, ki so sedeli več kot štiri ure na dan, povezani s hitrejšim staranjem. Nasprotno pa je pri tistih, ki so sedeli manj kot dve uri na dan, 43 odstotkov večja verjetnost, da bodo starali počasneje.

4. Jeste nezdravo hrano

Nezdrava hrana (sladkor; žitarice in vse, kar jih vsebuje; procesirani mlečni izdelki, ki jih kupujete v trgovinah; procesirana hrana …) povzroča vnetne procese in oksidativni stres v telesu, kar močno pospešuje staranje. Uničuje tudi prebavni sistem in črevesje, to pa psiho, zaradi prej ko slej pride do duševnih težav.

5. Pijete premalo vode

Telo je sestavljeno predvsem iz vode, zato ga je treba vsak dan napolniti s kar nekaj tekočine. Če pijete manj od 1,5 litra na dan, ki mu dodate sol, se lahko pomanjkanje tekočine manifestira na vaši koži. Po podatkih strokovnjakov je pitje dovolj slane vode eden izmed številnih vzrokov za suho kožo in srbenje pri starejših posameznikih.

PREBERITE TUDI: Gibanje zavira staranje

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj