Ko pa Nacionalni inštitut za raka napoveduje, da se bo število novih primerov raka na leto do leta 2030 povečalo na 23,6 milijona, je bolj kot kdajkoli prej pomembno, da se zavedate vsakodnevnih stvari, ki bi vas lahko ogrozile – še posebej, kadar sta vaše zdravje in počutje bistvenega pomena. To so dejavniki tveganja za raka, za katere verjetno niste vedeli.

1. Slabo obvladovanje stresa

Stres sicer ne vodi neposredno v bolezen, vendar pa lahko odziv vašega telesa na ta stres – preko stvari kot so zvišan krvni tlak, hiter srčni utrip in povišana raven sladkorja v krvi – neizogibno povzroči raka, če se ne zdravi. V zadnjih letih so odkrili tudi povezave med psihološkim stresom in rakom, saj lahko ljudje pod prisilo razvijejo nekatera slaba vedenja, kot so kajenje, prenajedanje ali pitje alkohola.

2. Slaba ustna higiena

Ali vzdržujete svojo ustno higieno? Nitkanje, redno čiščenje zob in uporaba ustne vodice so bistvenega pomena za ohranjanje zdravja. Študija iz leta 2018, objavljena v Journal of National Cancer Institute, je pokazala, da je bolezen dlesni povezana s 24-odstotnim povečanjem pljučnega in kolorektalnega raka, kar pomeni, da morate čim prej začeti skrbeti za svojo ustno higieno.

3. Spanje pri prižganem televizorju

Tudi če je zvok vaše najljubše nočne oddaje edini način, da zaspite, boste morda želeli prenehati s to slabo navado. Študija iz leta 2010 v reviji Environmental Health Perspectives je pokazala, da je umetna svetloba, ki jo oddaja vaš TV zaslon, povezana z rakom dojk in prostate.

4. Uporaba dišečih sveč

Pri dišečih svečah je nekaj tako pomirjujočega. A čeprav vas v trenutku sprostijo, lahko dolgoročno naredijo tudi veliko škode. Po podatkih Agencije za varstvo okolja ZDA (EPA) so dišeče sveče polne potencialno nevarnih kemikalij, kot sta benzen in toluen, in njihovo redno vdihavanje lahko poveča tveganje za raka.

5. Uživanje prevelikih količin riža

Analiza raziskave iz leta 2018, objavljena v International Journal of Environmental Research and Public Health, je pokazala, da vaš riž vsebuje arzen in zelo verodostojno ogroža vaše splošno zdravje. Čeprav se ravni arzena v rižu po vsem svetu lahko razlikujejo, pa vsak izdelek, ki vsebuje riž – vključno z žitaricami za zajtrk – predstavlja tveganje za razvoj raka.

6. Cepiva

Ker se mantra, da so “cepiva varna in učinkovita” ter da so “izkoreninila smrtonosne bolezni” ponavlja že desetletja, je to za večino ljudi splošno sprejeto kot dejstvo. A resnica je povsem drugačna: cepiva so vir vseh sodobnih bolezni: rakavih obolenj, alergij, astme in drugih avtoimunskih bolezni ter avtizma oz. motenj avtističnega spektra. Več si lahko preberete tukaj in tukaj.

PREBERITE TUDI: Rak – kako se mu izogniti ali ga pozdraviti

loading...


PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj