Menopavza doleti vsako žensko po rodnem obdobju, nekatere prej, nekatere kasneje. Simptomi, ki jih prinaša, so različni in izjemno nadležni. Navali vročine, motnje spanja, nihanje razpoloženja, nočno potenje, zmanjšan libido, povečanje telesne teže in še bi lahko naštevali – vse to je menopavza. A nemogoče se ji je izogniti, lahko pa se dobro pripravite in čimveč izveste o tej ”nadlogi”.

PREBERITE TUDI: Menopavza – obdobje, ki se ga moramo bati?

1. Simptomi lahko trajajo več kot 7 let

Po dvanajstih mesecih brez menstruacije je tudi vas doletela velika M. Beseda, ki jo strahoma izgovorite, ob misli nanjo pa vam postane neprijetno v želodcu. Večino žensk doleti okoli 51 leta. Vas je nekaj let prej, nič zato, ljudje smo različni. Zavedajte se, da to ni končna točka, to je proces, ki vas lahko spremlja tudi sedem ali več let.

2. Navali vročine se ne zgodijo po naključju

Do 80 % žensk pred menopavzo doživlja navale vročine in 65 % žensk jih doživlja še po tem najtežjem obdobju v ženskem življenju. So neprijetni in popolnoma se jim ne morete izogniti, lahko pa omilite njihovo intenziteto. Sprožilci navalov vročine so v velikih primerih stres, vroči napitki, kofein, pikantna in nezdrava hrana, tesna oblačila in pomanjkanje kakovostnega spanca. Izogibajte se jim. Privoščite si zdravo hrano, bodite fizično aktivni in ne zadovoljite se z manj kot 7 urami spanca na noč.

3. Še vedno lahko imate spolne odnose in v njih uživate

Število žensk, ki v času menopavze odklanja spolne odnose, je ogromno. Ja, prav ste prebrali: padec libida in suha nožnica poskrbita, da ženskam ni več do posteljnih aktivnostih. Ne bodite ena izmed njih, obstaja nešteto preparatov, ki poskrbijo, da bo spodaj vse tako, kot mora biti.

4. Menopavza ne prizadene le vašega reprodukcijskega sistema

Menopavza ima velik vpliv na vaš metabolizem, hormone, funkcijo ščitnice, energijo, spanec, razpoloženje, vnetja v telesu in mnogo več. Če kdaj, potem je menopavza skrajni čas, da začnete res lepo skrbeti zase in za svoje telo.

5. Udari lahko tudi na psihično zdravje

Ne pozabite na svoje psihično zdravje v času menopavze. Hitro vas lahko doletita depresija in/ali anksioznost. Menopavza prinaša ogromno stresa, dajemo ji prevelik pomen in zato se hitro zgodi, da vse to vodi v večje motnje. Poskrbite, da boste dovolj časa v naravi, počnite stvari, ki vas veselijo in ne pozabite se veliko smejati.

PREBERITE TUDI: Ženske v menopavzi ne potrebujejo zdravljenja

loading...


PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj