… je neprimerljiva in nam daje občutek, da smo dan popolnoma izkoristili. Kaj pa počnete po teku? Greste domov, se stuširate in nadaljujete  s svojim napornim dnevom, kajne? Čeprav smo vsi zasedeni s svojim življenjem in si dan načrtujemo v skladu s tem, lahko izvajanje nekaterih dejavnosti po intenzivnem tekaškem podvigu izniči vaš trening. Obstaja 5 pogostih rutin, ki jih počnete po teku, pa jih ne bi smeli, da kar najbolje izkoristite vadbo.

Izpuščanje obroka po vadbi

Osnovno pravilo izvajanja kakršne koli fizične aktivnosti je polnjenje in hidracija pred in po vadbi. Če izpustite ta pomemben korak, lahko vaša vadba postane manj učinkovita. Po treningu se naša energija izčrpa in potenje povzroči izgubo tekočine. Uživanje hranljivega obroka in pitne vode lahko pomaga obnoviti mišice, ki ste jih razgradili med tekom. Po možnosti bi morali jesti v 20 do 30 minutah po seji. Izogibajte se uživanju preveč hrane, saj lahko tudi sabotira vaše napore.

Ne počivate pravilno

Tek je utrujajoče delo, ki vam pospeši srčni utrip in pusti zrak. Počitek po daljšem teku je pomemben za normalizacijo srčnega utripa in dihanja. Toda to je treba storiti pravilno. Če ležite ali ste na kavču po vašem tekaškem delu, boste razveljavili vsa vaša prizadevanja. Namesto da samo sedite ali ste popolnoma neaktivni, se osredotočite na lahke dejavnosti. Z izvajanjem nekaterih dejavnosti se kri premika po telesu in vam pomaga hitreje okrevati.

Ne preoblečete se

Očitno je, da se po tekaškem delu počutite nekoliko letargično, vendar ostajanje v enakih prepotenih oblačilih morda ni dobra ideja. Znoj, ki pokriva vaša oblačila po vadbi, vsebuje bakterije, ki se lahko razmnožijo in povzročijo težave s kožo. Daljše nošenje enakih vlažnih oblačil bi vas lahko tudi prehladilo. Torej, takoj ko pridete domov, vrzite vadbena oblačila v vrečo za perilo. Tudi če se niste toliko potili, so razmočena oblačila kot nalašč za rast bakterij. Tudi če se ne stuširate takoj, se preoblecite.

Izogibajte se težkim opravilom

Morda boste morali opraviti več nalog na dan in bi temu primerno načrtovali dan, če pa vključuje nekaj težkega dvigovanja, ga pustite nekaj časa ob strani. Vključevanje v kakršna koli težka opravila, ki zahtevajo veliko energije, vas lahko bolj utrudi.

Nikar v vročo kopel

Tudi vroča kopel po dolgem teku morda ni dobra ideja. To se morda sliši kot idealna možnost za sprostitev bolečih mišic, vendar vam ne bo veliko pomagalo. Vroč tretma lahko pomaga, da se sprostite šele, ko telo neha boleti. Najbolje je, da uporabite kombinacijo ledenih in toplotnih tretmajev.

PREBERITE TUDI: Pomlad – idealen čas, da postanete bolj aktivni (5 nasvetov za lažji začetek)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj