… in psiholoških konfliktov in lahko posledično povzročijo stalno napetost in brazgotine v odnosu. Grda resnica je, da ne glede na to, koliko se trudite, v vsakem odnosu zagotovo pride do nesoglasij – naj bo to s starši, s partnerjem, med prijatelji, s sodelavci itd. Da bi preprečili poslabšanje situacije, lahko po prepiru sprejmete nekaj ukrepov.

1. Ustvarite distanco do situacije

Takoj po prepiru vsi doživimo povečan občutek čustev, ki lahko zameglijo naše razumevanje situacije. Poleg tega bomo verjetno naredili korak k poslabšanju že tako slabega položaja. Dajte telefon proč, pojdite na tek ali sprehod, ali pojdite v telovadnico. Visoko intenzivna vadba lahko pomaga umiriti um.

2. Zamotite se z glasbo, meditacijo

V tej situaciji lahko odvračanje pozornosti pride prav. Po sprehodu ali vadbi povečajte svoj odzivni čas tako, da se lotite česar koli, kar radi počnete. Čuječnost je mirno sedenje in prepuščanje toku misli. Glasba je še en dvig razpoloženja; gledanje filma, branje ali slikanje lahko služi tudi kot odličen razbijalec stresa.

3. Razmislite

Razmislite o celotni situaciji. Večinoma imamo selektivno zadrževanje, kjer bolj poudarjamo, kaj je povedala druga oseba, saj to krepi naša čustva, zato ostane v našem spominu. Toda pravi pristop bi bil, da razmislite tudi o svojih napakah in o tem, kako bi lahko bili boljši.

4. Pogovorite se

Vedno se je dobro opravičiti, če menite, da bi lahko naredili nekaj narobe. Če menite, da je bila druga stran precej ostra, to osebi mirno sporočite. Vsi se več naučimo iz svojih napak, zato imejte odprto komunikacijsko linijo. Dvosmerna komunikacija je merilo vsakega zdravega odnosa. Obstaja možnost, da je zadevna oseba toksična in nepopravljiva. V tem primeru se naučite ohranjati razdaljo.

5. Učite se iz izkušenj

Pomembno je, da prenesete svoje izkušnje iz prejšnjih situacij – na primer, kdaj se ustaviti, se vzdržati prepirov, ne jemati sebe in svojih mnenj resno, opustiti navado, da imate zadnjo besedo, obvladovanje čustev in opazovanje samoomejevanja je pomembno.

PREBERITE TUDI: Tako ugotovite, če bivši še vedno goji čustva do vas

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj