V življenju vsakega para pride trenutek, ko njuna nekoč srečna in izpolnjujoča zveza zbledi. Preprosto dejstvo je, da vsi zakoni ne bodo vzdržali. Pot od “da” do “kaj se je zgodilo?” je polna težko prebavljivih resnic in obilice čustev. Z razumevanjem teh stopenj umirajočega zakona boste lahko zgodaj prepoznali opozorilne znake, da boste lahko reševali težave, ko bo to najlažje (in mogoče), in tako zagotovili prostor za ohranitev vsega, kar ste skupaj zgradili.

Če zdaj razmišljate: “Moj zakon je v redu, ne potrebujem pomoči,” potem to izkoristite kot priložnost, da se naučite več o tem, kako delujejo odnosi in preprečite kasnejše težave. Odvračanje znanja ni nikoli dobro, ko se čez leta vrne in vpraša, zakaj ga niste poslušali …

A če globoko v sebi čutimo, da naša zveza usiha, morda ni več veliko upanja. Spodaj si preberite pet stopenj umirajočega zakona, da boste lažje sprevideli, ali ga je še mogoče rešiti ali ne.

Poglejmo torej, zakaj vaš zakon ne deluje.

1. Komunikacija med vama začne pešati

V začetni fazi lahko pride do prekinitve komunikacije med paroma. Morda težko odkrito izrazita svoje misli in občutke ali pa se počutita nerazumljena s strani partnerja. Slaba komunikacija je eden od znakov umirajočega zakona, saj privede do nesporazumov, razočaranj in občutka čustvene oddaljenosti.

Rešitev

Poiščite strokovno pomoč za konstruktivno reševanje konfliktov. Zakonsko svetovanje oz. partnerska terapija lahko pare opremi z orodji za učinkovito komuniciranje, obvladovanje konfliktov in prizadevanje za rešitve, ki koristijo obema stranema.

2. Med vama se kopičijo zamere

Če težave v komunikaciji vztrajajo, se lahko začnejo kopičiti občutki zamere. Nerazrešeni konflikti in neizpolnjene potrebe lahko prispevajo k naraščajočemu občutku frustracije in razočaranja. Na tej stopnji lahko partnerja začneta gojiti negativna čustva eden do drugega.

Rešitev

Poskušajte razumeti potrebe in pričakovanja drug drugega ter razloge za vaša dejanja. To lahko pomaga poiskati osnovne težave, zakaj vajin zakon ne deluje.

3. Oba se začneta čustveno izključevati

Ko se užaljenost poglablja, se lahko pari čustveno izključijo. Lahko se umakneta eden od drugega tako čustveno kot fizično, kar vodi v pomanjkanje intimnosti in bližine. Zaradi čustvene nepovezanosti je oteženo reševanje težav in iskanje skupnega jezika.

Rešitev

Ponovno čustveno povezovanje zahteva nameren trud. Ukvarjajte se z dejavnostmi, ki so nekoč prinašale veselje in bližino. Redni zmenki, iskreni pogovori in skupni hobiji lahko ponovno prižgejo čustveno iskro.

4. Pomanjkanje intimnosti (pogosto tudi fizične)

Eden od znakov umirajočega zakona je pomanjkanje čustvene povezanosti, zaradi česar se prej ko slej zmanjša tudi fizična intimnost. Pri parih se lahko zmanjšajo naklonjenost, spolna aktivnost in splošna bližina. Ta faza lahko dodatno prispeva k občutkom izolacije in osamljenosti.

Rešitev

Za ponovno vzpostavitev telesne intimnosti sta potrebna potrpežljivost in razumevanje. Začnite z majhnimi gestami naklonjenosti, odkrito komunicirajte o željah in bodite pripravljeni na kompromise, da boste zadovoljili potrebe eden drugega.

5. Oba začneta razmišljati o ločitvi

V zadnji fazi lahko pari začnejo razmišljati o ločitvi ali ločitvi. Izzivi in težave v zakonu se lahko zdijo nemogoči in posameznika se lahko vprašata, ali je ostati v razmerju v njunem najboljšem interesu. Ta faza je kritična točka, ko se pari lahko odločijo, da poiščejo strokovno pomoč ali se dejansko razvežejo oz. ločijo.

Rešitev

Poiščite individualno in partnersko terapijo, da bi raziskali osebno rast in pridobili jasnost. Ne glede na to, ali se boste odločili za reševanje zveze ali ločitev, je razumevanje samega sebe ključnega pomena za zdrav prehod.

Ko ni več upanja

Če nimate več upanja za svoj umirajoči zakon … Upoštevajte, da vsakega zakona ni mogoče rešiti, vendar bo vsaj ugotovitev, kje sta, olajšala korake naprej v vajinih življenjih. Iskanje strokovne pomoči je vedno dobra zamisel, saj vas bodo znali voditi skozi to temo in pomagali preprečiti, da napake ponovite v naslednji zvezi.

PREBERITE TUDI: Ste v razmerju zaradi osamljenosti ali zaradi ljubezni? Ti znaki vam bodo razkrili

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj