Čeprav je to dojemanje resnično ali pa tudi ne, obstaja veliko prostora za razmislek o drugih pomembnih dejavnikih.

Odrasel otrok ne bi kar brez razloga prekinil odnosa s starši. Praviloma bodo otroci, ki so se počutili ljubljene, spoštovane s strani staršev in so jih ti obravnavali kot enakovredne, dajali ljubezen, spoštovanje in naklonjenost tudi v zameno.

Za večino nenavezanosti – popolne ali delne – stoji otrok, ki se je počutil neopaženega in neslišanega s strani svojih staršev, še posebej takrat, ko jih je najbolj potreboval. Pogosto pa so bile prisotne tudi zanemarjanja in celo zlorabe, in sicer čustvene, fizične in celo spolne.

Razlogi, zakaj se odrasli otroci oddaljijo, so lahko naslednji:

  1. Starš odraslega otroka ne vidi kot posameznika, temveč kot podaljšek samega sebe.
  2. Starš manipulira z odraslim otrokom.
  3. Starši ne morejo razumeti otrokovih čustvenih potreb.
  4. ​Starš noče prevzeti odgovornosti ali se opravičiti za neko stvar.
  5. ​Starš ne spoštuje partnerja odraslega otroka.

Čeprav so raziskave omejene, večino razhodov med staršem in odraslim otrokom običajno sproži otrok, pravi Joshua Coleman, psiholog in avtor knjige The Rules of Estrangement: Zakaj odrasli otroci prekinejo vezi in kako ozdraviti konflikt. Eden od najpogostejših razlogov za to je pretekla ali sedanja zloraba s strani staršev: bodisi čustvena, verbalna, fizična ali spolna.

Za mnoge odtujene odrasle otroke, ki so se ločili od po njihovem mnenju škodljivih starševskih odnosov, obstajajo močni pozitivni učinki. “Raziskave kažejo, da večina odraslih otrok trdi, da je bilo to najboljše,” pravi Coleman.

A čeprav sta izboljšanje duševnega zdravja in večja svoboda pogosta rezultata odtujitve, lahko taka odločitev povzroči tudi občutke nestabilnosti, ponižanja in stresa. Zato se je treba zavedati, da se odrasli otroci za ta korak odločijo kot izhod v sili, ko ne vidijo več nobene druge rešitve in preprosto ne zdržijo več.

PREBERITE TUDI: Povej mi, iz kakšne družine prihajaš, in povem ti, kdo si

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj