Toda tudi ko srečamo nekoga, s katerim si resnično želimo resne zveze, obstajajo načini, kako lahko namerno in nehote sabotiramo naš odnos.

Romantična samosabotaža je vzorec samodestruktivnega vedenja v odnosih, ki ovira ohranjanje zdravega odnosa in običajno vodi v razhod. Ironično je, da čeprav si želimo razmerja, ga pogosto sabotiramo, da bi se zaščitili pred bližino ali povezavo z drugo osebo, kajti ko nam je resnično mar, razhod boli veliko bolj.

Glede na ugotovitve nedavne študije raziskovalcev Raquel Peel in Nerine Catabiano, ki sta preučevali samosabotažno vedenje pri 696 ljudeh, obstaja pet osnovnih razlogov, zakaj lahko sabotirate svoje romantične odnose. Če opazite ta vedenja, se ustavite in bodite pozorni, ker jih boste morda želeli spremeniti.

1. Morda vas je strah

Najpogostejši razlog, da sabotiramo svoje romantične odnose, je strah. To vključuje strah pred tem, da bi bili prizadeti, zavrnjeni ali zapuščeni, ali bolj splošen strah pred zavezanostjo.

2. Morda imate nizko samozavest

Samosabotažno vedenje je pogosto motivirano z negativno samopodobo in nizko samozavestjo. Če menite, da si ne zaslužite zdravega, povezanega partnerja ali uspešne zveze, boste morda želeli preprečiti razvoj zveze.

3. V preteklosti ste izgubili zaupanje

Prejšnja razmerja, ki so se končala zaradi nezvestobe, nepoštenosti in nezaupanja, pogosto vodijo v sabotažo zveze. Izhajate iz notranje predpostavke, da nikomur ni mogoče zaupati, zato nima smisla nekomu dovoliti, da se vam približa.

4. Imate nerealno visoka pričakovanja

Imeti nerealno visoka pričakovanja od romantičnih zvez – nekaj podobnega perfekcionističnemu pogledu na to, kakšen bi moral biti romantični partner, ali verovanju v romantično usodo. To vas lahko pripelje do tega, da zavrnete partnerje, ki kažejo kakršne koli neidealne lastnosti.

5. Morda vam primanjkuje socialnih veščin

Ljudje pogosto sabotirajo odnose, ker ne vedo, kaj je v resnici potrebno za zdravo in uspešno romantično razmerje. To vključuje vedenja, ki škodujejo vašemu odnosu, ker nimate izkušenj, ste neprilagodljivi, nezreli …

PREBERITE TUDI: Stvari, na katere morate biti pripravljeni, če prekinete razmerje z narcisom

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj