Zaradi svojega izjemnega delovanja in vsestranskih pozitivnih vplivov na zdravje ga strokovnjaki imenujejo tudi ‘kralj karotenoidov’. Za razliko od ostalih antioksidantov v telesu nikoli ne more delovati kot pro-oksidant, poleg drugih strokovnjakov pa ga priporočata tudi najbolj poznana ameriška zdravnika, ki zagovarjata naravno zdravljenje: dr. Mehmet Oz in dr. Joe Mercola:

1. Ima protibolečinsko in protivnetno delovanje

Astaksantin ima zelo močno protivnetno in protibolečinsko delovanje, saj blokira delovanje snovi v telesu, ki povzročajo bolečine in vnetne procese. Zmanjšuje tudi prisotnost vnetnih komponent, ki so razlog za mnoge kronične bolezni. Čeprav je popolnoma naraven, deluje skoraj tako močno kot nekateri sintetični analgetiki na recept, a brez škodljivih stranskih učinkov. Učinkovit je pri osteoartritisu, revmatoidnem artritisu, akutnih bolečinah, dismenoreji in bolečinah v sklepih.

2. Pospešuje regeneracijo po športni vadbi

Astaksantin je prehransko dopolnilo, ki ima prav neverjeten učinek na hitrejšo regeneracijo po intenzivni telesni vadbi, zato ga večina športnikov in resnejših rekreativcev redno uživa. Pomaga pri hitrejši regeneraciji mišic, boljši vzdržljivosti, moči in poskrbi za več energije.

3. Izjemno pomemben za zdrave oči

Ima neverjetno sposobnost prehajanja skozi tkiva in doseči mrežnico očesa. Klinične raziskave so pokazale, da astaksantin pomaga pri diabetični retinopatiji, makularni degeneraciji (degeneracija rumene pege), utrujenosti oči in celo izboljša vid.

4. Čisti celice

Astaksantin je kategorija zase kar se tiče antioksidativnega delovanja, saj lahko pride v popolnoma vsako celico telesa. Njegove edinstvene lipofilične in hidrofilične molekularne lastnosti omogočajo, da vsako celico poveže z enim koncem molekule, s čimer zaščiti tako maščobni kot tudi vodni del celice.

Študija o moči njegovega antioksidativnega delovanja je tudi pokazala, da je:

  • 6000x močnejši kot vitamin C;
  • 800x močnejši kot koencim Q10;
  • 550x močnejši kot katehini zelenega čaja;
  • 75x močnejši kot alfa lipoična kislina.

5. Za lepšo kožo + ščiti pred UV sevanjem

Že več raziskav je pokazalo, da astaksanthin ščiti tudi največji organ telesa – kožo. Vse študije so nedvomno in konsistentno pokazale, da pomaga pri izboljšanju:

  • količine vlage v koži;
  • gladkosti kože;
  • elastičnosti, prožnosti kože, ki s staranjem drastično upada;
  • drobnih gubic;
  • pigmentnih madežih in pegah.

Če vas slučajno opeče sonce, astaksantin penetrira v celice in zmanjša nastalo škodo – predstavljajte si njegovo delovanje kot nekakšen ‘notranji UV filter’.

Kje dobiti astaksantin?

Nahaja se v našteti hrani, vendar v izjemno majhnih količinah, zato ga je za zares učinkovito delovanje priporočljivo uživati v obliki prehranskega dopolnila.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj