Ne bi bilo krasno, če bi ljudje oz. razmerja prihajali z opozorilnimi znaki, da bi se lahko že na daleč izognili neustreznim partnerjem, problemom, težavam in srčnim zlomom, ki so tako pogosta posledica izbire neustreznega partnerja? A za razliko od npr. zdravil in cigaret partnerji prihajajo v naša življenja brez opozoril o ‘stranskih učinkih’ – prepuščeni smo sami sebi.

Kljub temu, da se partnerske odnose v psihologiji zelo veliko preučuje, pa je bore malo raziskav namenjenih prav preučevanju opozorilnih znakov, da nekdo ni primeren za partnerja. A obstajajo določeni znaki, ki napovedujejo neprijetnosti in bolj očitni kot so, več težav in bolečine si lahko obetate. Seveda pa so še druge stvari, ki so izjemno pomembne za odnos: npr. kako kompatibilna sta s partnerjem (skorajda najpomembnejši dejavnik); koliko sta predana odnosu; koliko sta se pripravljena potruditi, da odnos uspe ipd.

Še posebej je pomembno, da opozorilne znake prepoznamo čim prej, torej ko osebo še spoznavamo ali vsaj na začetku razmerja; kajti dlje kot smo v razmerju, manj verjetnosti je, da ga bomo zapustili, ne glede na to, kako neizpolnjujoče ali celo nevarno je za nas. Zato se je pametno odločiti čim prej – odločimo pa se lahko le, če vidimo opozorilne znake. Po drugi strani je uspeh vsakega razmerja odvisen od tega, koliko truda sta partnerja pripravljena vložiti v to, da uspe.

Predstavljajte si vstop v razmerje oz. izbiro partnerja kot nakup rabljenega avta: vidite, katere so njegove pomanjkljivosti in nepravilnosti, a vam njegove prednosti to odtehtajo in ste jih pripravljeni sprejeti. Morda boste morali trdo garati in ga vzdrževati, da bo vse teklo kot je treba, a ste pripravljeni se potruditi zanj. Skratka, ne gre za to, koliko napak ima partner, temveč ali in koliko truda ste pripravljeni vložiti vanj in v odnos. Bolj kot ste se pripravljeni potruditi (oba, ne le eden, seveda!), več možnosti je, da uspe.

Kateri so ti opozorilni znaki?

1. Vaši družini oz. prijateljem vaš izbranec ni všeč

Pri tem nimamo v mislih posesivnih mater, ki jim ni všeč že 21. izbranka 43-letnega sina. Drugi ljudje vidijo stvari, ki jih vi skozi rožnata očala ne, zato če dobite podoben odziv od več ljudi, ga nikar ne preslišite.

2. Ima veliko izgovorov, ki pa zvenijo precej neverjetno ali nezanesljivo

Nima časa takrat in takrat, zdaj pozabi to, zdaj ono … V partnerskem odnosu si želimo konsistentnosti in občutek, da partnerju lahko zaupamo in se nanj popolnoma zanesemo.

3. Prehitro zahteva preveč bližine

Če vaš partner prehiteva in se zaobljubi še preden ste vi sploh prepričani v ta odnos in hkrati pritiska na vas, da naredite enako, to ni dober znak. Trajna razmerja se razvijajo počasi.

4. Ima zelo malo prijateljev

Če želi odnos dolgoročno preživeti in postati kakovosten in globok, mora med partnerjema obstajati intima. Če je vaš partner samotar, to morda nakazuje, da ni sposoben resnične bližine in predanosti.

5. Je alkoholik ali zlorablja druge substance

Če se pogosto opija ali poslužuje drugih substanc v sumljivi pogostosti in količini, ima morda hujše psihološke težave, ki se bodo v prihodnosti le še stopnjevale (NIKAR se ne slepite, da ga boste ozdravili ali rešili!).

Ostale nesprejemljive lastnosti

Ostale lastnosti, ki so jih še navedli kot nesprejemljive do mere, da odnos prej kot slej propade ali do njega sploh ne pride, so:

 • lenoba;
 • promiskuiteta (je imel/a veliko partnerjev);
 • nagla jeza / vzkipljivost;
 • osebna neurejenost oz. zanemarjenost;
 • posesivnost;
 • ne sliši potreb in želja partnerja;
 • pretirana odvisnost;
 • pomanjkanje smisla za humor;
 • velika razdalja;
 • slaba spolnost;
 • nizek libido ali odsotnost le-tega;
 • pomanjkanje samozavesti;
 • preveč gledanja TV, računalnika, video iger;
 • trma;
 • preveč govori;
 • je preveč tiho / se ne zna pogovarjati / nimata tem za pogovor.

Kaj pričakujejo od partnerja, pa so: privlačnost; prijaznost; uspešnost na poslovnem področju; smisel za humor; inteligenca.

Ni konec sveta

Seveda nobeden od teh znakov ne pomeni, da odnos ne more uspeti in morda obstajajo še kakšni, s katerimi imate slabe izkušnje, a jih nismo našteli. Vse je odvisno od posameznika oz. posameznega para, a glede na izkušnje strokovnjakov so našteti razlogi oz. znaki najbolj pogosti, ki pomenijo, da se razmerje ne bo obneslo. Kot že omenjeno – če sta se oba partnerja pripravljena potruditi za odnos ter delati na sebi in se spremeniti oz. izboljšati, lahko ta vseeno uspe.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj