Pred tem pa jih seveda tudi preizkusimo – ampak, kako? Kupci imamo kar nekaj precej nenavadnih navad, ki so tako trdno zasidrane v naših možganih, da se jih niti strokovnjaki s področja kozmetike ne morejo znebiti, saj jih počnejo avtomatično.

Spodaj si preberite, katerih 5 čudnih navad imajo praktično vsi kupci in jih nikoli ne bodo opustili.

1. Vedno povohajo izdelek

To je prva navada, ki jo počnejo popolnoma vsi kupci kozmetičnih izdelkov. Morajo povohati izdelek – in to celo četudi je ta brez vonja! Vonj jim mora biti namreč všeč, da ga bodo uporabljali, saj jim tudi vonj nudi občutek zadovoljstva in daje prijetne občutke. To, ali jim je vonj všeč in jim daje prijetne občutke, je ključno za nakup.

2. Veliko pene = dobra učinkovitost

Pri čistilnih izdelkih jih učinkovitost večina meri po tem, koliko pene ustvari izdelek ob uporabi. Količino pene namreč enačijo z učinkovitostjo čiščenja, čeprav to ne drži nujno. Ne potrebujemo namreč gore pene, da bi izdelek dobro očistil, a strokovnjaki se niti ne trudijo tega več razložiti kupcem, saj vedo, da ja zaman. Učinkovitost izdelka glede na vrsto pene pa presojajo tudi glede na vrsto izdelka.
Tako naj bi imelo dobro čistilo za obraz gosto, kompaktno peno; medtem, ko naj bi imel dober šampon mehko peno z velikimi mehurčki. Tekoča mila za roke in geli za prhanje pa mehko, kremasto peno, saj s tem dajejo vtis negovalnosti. Medtem ko je vsekakor pomembno, da se izdelke tudi dejansko odreže in izpolni pričakovanja kupca, pa je zelo pomembno, da vrsta pene ustreza pričakovanjem kupcev, ter da jo je dovolj.
Še ena nenavadna navada torej, da kupci po peni presojajo učinkovitost in nežnost izdelka, ne glede na to, ali ima v resnici kaj opraviti s samim performansom izdelka ali ne. Torej: veliko pene = zadovoljni kupci.

3. Viskoznost = hranljivost, negovalnost

Še ena percepcija, ki se ne bo spremenila: da je slabo viskozen izdelek bolj bogat; torej vlažilen in hranljiv in obratno. A čeprav viskoznost v resnici ni nujno pokazatelj hranljivosti, slednjo kupci presojajo prav po tem. Bolj, kot je izdelek gost, bolj hranljiv je, so prepričani potrošniki.
To se nanaša tako na negovalne izdelke za kožo kot tudi balzame za lase, zato proizvajalci to tudi (večinoma) upoštevajo in izdelke zgostijo tako, da v formulah uporabijo več gostilcev.

4. Več so pripravljeni plačati za izdelek, ki ne zahteva izpiranja

Ko gre za nego las, so kupci pripravljeni plačati več za izdelek, ki se ne izpira, kar je pravzaprav absurdno nasprotje realnosti, saj so balzami, ki se izpirajo, na voljo v precej večjih embalažah, ponavadi pa vsebujejo tudi več negovalnih sestavin. Tudi cena je dejansko višja kot za izdelke brez izpiranja, ki vsebujejo precej več vode in jih je ceneje proizvesti.
A kupci ne cenijo toliko izdelka, ki ga bodo morali sprati z las kmalu po nanosu kot izdelka, ki ga lahko nanesejo in pozabijo nanj. Posledica je, da je zato težje proizvesti kakovostne, visoko učinkovite formule balzamov, ki se sperejo z las, saj bi bila proizvodnja predraga glede na to, koliko so kupci pripravljeni plačati za tovrstne izdelke.

5. Plačajo za ‘pričakovanje’

Eden izmed temeljnih razlogov, zakaj kupci menjajo izdelke, je ta, da od novega pričakujejo boljšo učinkovitost. Ne glede na to, ali je to boljše vlaženje; večja hranljivost; ali boljše delovanje proti staranju – na druge izdelke bodo prešli, ko s trenutnim ne bodo več zadovoljni oz. ne bodo dovolj zadovoljni. Torej pričakujejo, da je drug izdelek boljši glede lastnosti, ki jih želijo.
A pozor! To ni razlog, da proizvajalci pretiravajo s svojimi trditvami in obljubami v upanju, da se bodo kupci odločili za njihov izdelek – tovrstno početje namreč privede do tega, da se kupci po najhitrejšem možnem postopku vrnejo k staremu izdelku.
To pa še ni vse – če bodo dobili občutek, da jim je proizvajalec lagal in jih prevaral, bodo o tem obvestili vse prijatelje, sami pa da prenehali uporabljati vse izdelke tega proizvajalca. Skratka, zagotoviti je treba, da izdelek izpolni obljube. Kupci bodo že tako pričakovali celo več kot obljublja izdelek,  zato je treba biti previden pri trditvah, kaj vse izdelek lahko naredi.

Planet Lepote obdaruje!

Odgovori na spodnje vprašanje v okence za komentiranje članka in med prejetimi odgovori bomo izbrali enega, ki bo prejel nagrado!

Se strinjate s temi dejstvi – ali sami delujete na enak način? Katere so vaše ‘nenavadne’ navade in pričakovanja?

 

7 KOMENTARJI

 1. Včasih delujem na isti princip (sploh tisto z vonjem drži!), čeprav se mi zdi, da sem skozi leta delanja napak in tudi branja PL našla malo več smisla za ocenjevanje izdelkov in razvila nek svoj kritičen pogled.

 2. Skoraj vse drži, še posebej tisto da zmeraj povoham izdelek preden ga kupim. Me včasih prodajalke potem postrani gledajo

 3. Tudi jaz moram priznati, da nekaj trditev zame kar drži.
  S tisto glede pene se pa res ne morem strinjati. Pena olajša uporabo npr. pri šamponu in povzroči, da ga zato doziram manj, vendar so po mojih izkušnjah izdelki, ki se zelo penijo običajno preveč izsušujoči za kožo kožo.
  Vonj mi je pomemben predvsem pri izdelkih, ki na koži ostanejo (kreme, lotioni), medtem ko me npr. pri lasni kozmetiki, ki se spira, praktično ne zanima. Za dekorativo pa vedno želim, da je vonja čim manj, najbolje, da ga ni.
  Trditev, da se bolje prodajajo izdelki brez izpiranja se mi zdi povsem zgrešena, na ta dejavnik nikoli nisem pozorna.

 4. Meni je vonj izdelka (predvsem gelov za tuširanje, losijonov in šamponov) pomemben, zato ta trditev zame drži. Enostavno ne bi imela dobrega občutka, če bi uporabljala nekaj kar mi smrdi :). Ostale trditve zame ne držijo.

 5. Planetke, hvala za sodelovanje in odgovore! Tokrat nagrado prejme Akasha.
  Čestitke!

  Nagrajenko prosimo, naj naslov pošlje na naslov uredništva. 😉

 6. Planetke, hvala za sodelovanje in odgovore! Tokrat nagrado prejme Akasha.
  Čestitke!

  Nagrajenko prosimo, naj naslov pošlje na naslov uredništva. 😉

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj