… v prvih mesecih z novorojenčkom. Starševstvo je učni proces, pri katerem delaš napake in obvladaš umetnost. Toda izogibanje nekaterim pogostim napakam s preprostim zavedanjem lahko dejansko olajša celoten postopek in starševstvo postane manj stresno.

‍ Tu je nekaj najpogostejših napak, ki jih naredijo novi starši, skupaj s predlogi, da se jim izognete.

1. Pogosta panika ‍

‍Najpogostejša napaka vsakega novega starša je panika zaradi vsega. Starši prvih nekaj let starševstva preživijo v skrbeh zaradi preprostih stvari. Otroška hrana, spanje in jok, vse jih skrbi. Torej, če ste eden tistih staršev, ki jih je prizadela panika, potem nehajte skrbeti za vse. Skrb zaradi neželenih stvari ne bo koristila vam, niti otroku. Namesto tega bodite mirni in dojenčka redno vozite k zdravniku, strokovnjaki pa bodo razrešili vaše dvome in pomisleke.

2. Ne dovolite, da dojenček joče

Vaš otrok joka in ne morete ugotoviti, zakaj joka. Popolnoma v redu je, če vaš otrok brez razloga joka. Jok je del otroka. Dobro poznate svojega otroka. Če mislite, da je nekaj narobe, se takoj posvetujte s svojim zdravnikom. Če ima vaš dojenček vročino, izpuščaj, bruhanje ali otekel trebuh in neutolažljivo joka, pokličite svojega zdravnika na pomoč, drugače ga preprosto pustite, da se izjoče, če ste pred tem poskusili že vse.

3. Zbujanje otroka za dojenje

‍Res je, da je materino mleko najboljši vir prehrane za dojenčka. In do šestih mesecev mora biti dojenček hranjen samo z materinim mlekom. To pa ne pomeni, da vsake dve do tri ure zbudite spečega novorojenčka in ga nahranite. Dobro dojen otrok bi moral udobno spati čez noč.

4. Neupoštevanje partnerja

Prihod novega člana v družino vas bo morda tako zaposlil, da boste morda pozabili na zakonca (zlasti na moške). Vendar je pomembno, da dajete partnerju ravno tako pozornost. Poskrbite, da boste z njim preživeli nekaj kakovostnega časa. Pustite otroka svojim staršem in pojdite na večerjo s partnerjem. Pomagalo bo pri ohranjanju iskre v vašem zakonu.

5. Zaupate nezanesljivim virom, ki govorijo o starševskih nasvetih

Vaša soseda pravi, da je v redu, če pustite otroku, da sesa palec. In se strinjate s tem? Najpogostejša napaka vsakega novega starša je, da starševske nasvete sprejema pri napačnih ljudeh. Zavedati se morate, da skrbijo za vas in vašega otroka, toda pri starševskem svetovanju zaupajte le strokovnjakom. Vedno se lahko obrnete na strokovnjaka za težave, povezane s starševstvom, ali po internetu poiščete informacije o novem starševstvu (verodostojne in preverjene).

PREBERITE TUDI: Novodobni starši ali tudi vi počnete to napako?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj