Nekateri ljudje podedujejo hiter metabolizem. Moški običajno porabijo več kalorij kot ženske tudi med počitkom. In pri večini ljudi se presnova po 40. letu starosti počasi upočasni. Čeprav ne morete nadzorovati starosti, spola ali genetike, obstajajo tudi drugi načini za izboljšanje metabolizma. Tu jih je pet.

1. Delajte na mišični masi

Vaše telo nenehno porablja energijo, tudi če ničesar ne počnete. Ta hitrost presnove v mirovanju je veliko večja pri ljudeh z več mišicami. Vsak kilogram mišic porabi približno 6 kalorij na dan, da se samo preživi, medtem ko vsak kilogram maščobe porabi le 2 kaloriji dnevno. Ta majhna razlika se lahko sčasoma poveča. Po vadbi za moč se mišice aktivirajo po vsem telesu in zvišajo povprečno dnevno stopnjo metabolizma.

2. Vadba

Aerobna vadba morda ne bo zgradila velikih mišic, lahko pa okrepi vaš metabolizem v nekaj urah po treningu. Ključno je, da se potisnete naprej. Visokointenzivna vadba prinaša večji, daljši dvig stopnje presnove v mirovanju kot vadbe z nizko ali zmerno intenzivnostjo.

3. Pijte veliko vode

Vaše telo potrebuje vodo za predelavo kalorij. Če ste celo rahlo dehidrirani, se lahko presnova upočasni. V neki študiji so odrasli, ki so popili osem ali več kozarcev vode na dan, porabili več kalorij kot tisti, ki so popili štiri. Če želite ostati hidrirani, pol ure pred vsakim obrokom in prigrizkom popijte kozarec vode ali druge nesladkane pijače.

4. Jejte enkrat do dvakrat na dan

Obstaja mit, da če pogosteje jeste, hitreje shujšate. A dejstvo je, da vsakič, ko jeste, dvignete inzulin, kar pomeni možnost rejenja. Zato manjkrat kot jeste, bolje je, kar potrjujejo tudi raziskave o postenju in prekinitvenem postu. Idealno je tudi, da izpustite zajtrk (ja, res).

5. Pekoča hrana

Začinjena hrana vsebuje naravne kemikalije, ki lahko vaš metabolizem sprožijo v višjo prestavo. Kuhanje živil z žlico sesekljanega čilija lahko poveča vašo presnovo. Učinek je verjetno začasen, a če pogosto jeste začinjeno hrano, se lahko koristi povečajo.

PREBERITE TUDI: Kako že zjutraj brez gibanja pospešiti metabolizem?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj