Dejstvo je, da večina ljudi zjutraj pije kavo, da se zbudi. A dejstvo je tudi, da ko neko snov z določenim učinkom redno konzumiramo, se telo nanjo navadi in se ne odziva več – snov (skoraj) nima več učinka, razen, če stalno povečujemo količino, ki jo zaužijemo. A tudi takrat učinek počasi izzveneva, hkrati pa prevelike količine kave niso zdrave. Zato, če ste med tistimi, ki bi radi dan začeli ‘clean’, torej brez poživil, imamo za vas 5 nasvetov, kako se zjutraj zbuditi brez kave.

Prvo, kar morate vedeti, je to, da če ste uživali večje količine kave (ali drugih poživil s kofeinom), je priporočljivo, da odnehate s postopnim zmanjševanjem, torej raztegnete prenehanje vsaj na 3 dni in vsak dan spijete manj. V nasprotnem primeru so odtegnitveni simptomi v obliki izjemne utrujenosti, zaspanosti, prav izčrpanosti, lahko kar hudi, spremlja pa jih lahko tudi glavobol.

1. Dobite naravno sončno svetlobo

Ko se zvečer začne temniti, začne naše telo proizvajati spalni hormon melatonin. Ko je zelo svetlo, nastaja v manjši meri in tudi intenzivna svetloba sodobnih elektronskih naprav ga zavira (kar je eden izmed razlogov za spanec slabše kakovosti, če jih ne ugasnete vsaj 1 uro pred spanjem). Enako učinkuje naravna svetloba oz. sonce, saj telo dobi sporočilo, da je jutro oz. dan.

Poleg tega sonce in sončna svetloba deluje na nas pozitivno, dviguje serotonin (hormon sreče, zadovoljstva, dobrega počutja), zato je idealno, da je prvo, kar zjutraj naredite, da dvignete rolete in spustite v stanovanje toliko dnevne svetlobe, kolikor je le možno. Če je zunaj slabo, temačno vreme, prižgite vse luči, ki jih imate. Ni popolnoma enako,  vseeno deluje!

2. Jutranja telovadba – ni boljšega!

Nekateri so jutranji tipi in jim jutranje gibanje zelo sede – spet drugim je že misel na to grozljiva. A verjemite, da že 20 minut jutranjega teka ali joge ali raztezanja naredi pravi čudež. Ne le, da se hitro in dobro zbudite, temveč gibanje pozitivno vpliva na počutje, zaradi česar se boste iz jutranje nejevoljne, zaspane sitnobe spremenili v pozitivno bitje, polno energije. Poskusite, ne bo vam žal!

3. Zjutraj se oprhajte (in dodajte nekaj sekund mrzle vode)

Idealno bi bilo, da jutranje prhanje zaključite s curkom mrzle vode. Ja, vemo, da je zjutraj, ko smo še posebej topli od postelje, še posebej grozno, a se splača! Če ne drugače, mrzel curek dodajte na koncu prhe. Idealno je tudi, da izberete gel za prhanje s poživljajočim vonjem, npr, citrusnim. Pri bujenju pa pomagajo tudi hitri gibi pri prhanju.

4. Spijte kozarec vode z limoninim sokom

Ali zeleni čaj ali vsaj kozarec vode – najmanj 3 dl. Zakaj limonin sok, si preberite v članku, a bistvo je, da ste hidrirani. Če dodate še izjemne pozitivne učinke limonade ali kakega zdravega čaja, pa še toliko bolje!

5. Stimulirajte možgane

Poleg gibanje je stimulacija možganov eden izmed najboljših načinov, kako se zbuditi. Torej potrebujemo gibanje – ali telesa ali možgančkov – najbolje pa kar obojega! Začnite kaj brati, reševati križanko ali si naredite načrt za dan, ki je pred vami – najbolje kar med jutranjo vadbo! Že nekaj minut možganskega treninga vas bo prebudilo.

PREBERITE TUDI: 6 nasvetov, da bodo vaša jutra sproščujoča namesto stresna

Katera je pa vaša metoda jutranjega bujenja, če ne pijete kave ali jemljete kakih drugih poživil?

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj