… vendar se izkaže, da lahko moški tudi takrat, ko postanejo očetje, doživijo širok spekter telesnih in duševnih sprememb. Hormonski in čustveni tobogan, močna naklonjenost novemu otroku, tesnoba in depresija ter celo simptomi nosečnosti – morda se sliši neverjetno, toda to preživijo številni moški, ko se rodijo njihovi otroci.

1. Raven testosterona se lahko zniža

Visoka raven testosterona je odgovorna za vedenjske lastnosti, kot so agresija, tekmovanje in privabljanje novega partnerja. Ko pa moški postane oče, se zdi, da se njegova raven testosterona znižuje, kar kaže na to, da bi morala biti zdaj vsa moška pozornost usmerjena v družino.

2. Raven oksitocina in dopamina naraste

Oksitocin in dopamin sta dve kemikaliji, ki sta odgovorni za vez med staršem in otrokom. Medtem ko raven testosterona upada, pozitivni učinki oksitocina in dopamina naraščajo, zaradi česar novopečeni oče bolj uživa v igranju in ljubkovanju s svojimi dojenčki.

3. Hormonski vzponi in padci lahko privedejo do moške postnatalne depresije.

Medtem ko mnoge izmed nas vemo, kaj je poporodna depresija pri ženskah, je verjetno malo ljudi slišalo kaj o postnatalni depresiji pri moških. Testosteron ima poleg drugih funkcij tudi pomembno vlogo pri zaščiti pred slabimi občutki, in ko njegova raven pade, lahko mladi očetje postanejo nagnjeni k depresiji.

4. Moški lahko celo razvijejo simptome nosečnosti, ko njihova partnerka pričakuje otroka

Šele po rojstvu otroka novi očetje doživijo nekatere spremembe v svojem telesu. Med nosečnostjo partnerke imajo moški simptome, povezane z nosečnostjo, kot so slabost, spremembe apetita, napenjanje in bolečine v hrbtu.

5. Moški lahko doživljajo visoko stopnjo čustvenega stresa.

Odgovornosti staršev lahko pri novih očetih povzroči visok stres in tesnobo, toda najnevarnejši del tega je, da moški morda čutijo, da ne morejo poiskati pomoči. Novopečeni očetje pogosto mislijo, da lahko njihov klic za podporo in pomoč odvrne pozornost od potreb novopečenih mater, ki so po njihovem mnenju bolj ključne. Moški, ki so pravkar postali očetje, lahko doživljajo velik fizični in čustveni stres, vendar težišče pozornosti preusmerijo na svoje partnerke.

PREBERITE TUDI: Premalo mleka? To zelišče spodbudi nastajanje mleka

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj