Bistveno je priznati in spoštovati ta hud občutek, da se lahko posvetimo povzročeni škodi. Ko zanikamo ali potlačimo svojo jezo, si pogosto povzročimo nadaljnje trpljenje. Ko se torej naslednjič pojavi jeza, je tukaj pet korakov, da se srečate s trenutkom in spodbudite konstruktiven odgovor.

1. Opazite, kje je napetost v vašem telesu

Jeza se fizično pokaže v telesu. Opazite, če stiskate pesti, zategnete čeljust, se segrejete ali čutite občutke v trebuhu. Morda boste opazili tudi impulz za tek, boj ali umik. Vzemite si nekaj prostora, da boste s tem, kar vas čaka. Čeprav je morda neprijetno, ne pozabite, da noben občutek ni trajen. Opazujte, kako se fizične manifestacije jeze naravno spreminjajo s časom.

2. Upočasnite in se nagibajte k modrosti svojega telesa

Jeza pogosto prihaja z občutkom nujnosti. Morda mislite: “To moram ugotoviti zdaj!” ali “Zdaj moram doseči pravico!” Čeprav je pomembno obravnavati to, kar se je zgodilo, naše besede in dejanja običajno ne prinesejo želenega rezultata, ko smo še vedno v intenzivnosti čustev.

3. Vdihnite, izdihnite

Izkušnja jeze je stresna. Globoko in počasno dihanje lahko pomaga ponastaviti živčni sistem. Vzemite vsaj pet globokih vdihov, da sumirite um in telo.

4. Upoštevajte, če se pod jezo skrivajo občutki

V korakih od prvega do tretjega si vzemite toliko časa, kot ga potrebujete. Ko se boste počutili mirnejše, raziščite, kaj se še lahko dogaja. Včasih lahko jeza služi kot zaščita za druga čustva, ki jih je morda še težje občutiti. Mnogi od nas na primer niso bili poučeni, kako se spopasti z občutkom razočaranja, zato se včasih pojavi jeza, da nas zaščiti pred globljo žalostjo.

5. Dajte si čas, da se odzovete in ne reagirate na situacijo.

Reakcija se zgodi v trenutku; je obveščena s preteklostjo in napajana s čustvi. Odziv traja malo dlje; vključuje sedanjost in je prežeta z zavedanjem in jasnostjo. Reakcije pogosteje povzročijo škodo ali vzbujajo občutke obžalovanja. Odzivi so premišljeni in običajno upoštevajo vse vpletene in prihodnje posledice.

Zaradi intenzivnosti jeze je težko jasno videti in čutiti. Na splošno je koristno sedeti s svojo reakcijo in si dati prostor, da občutite občutek in razumete širšo sliko. Za bolj stabilen, umirjen in bolj sočuten prostor se lahko odločite, kako se odzvati. Na tej točki obstaja veliko možnosti, vključno s tem, da se postavite zase, imate pogovor, ustvarite mejo, končate razmerje, odpustite, si vzamete čas ali poiščete dodatno podporo.

PREBERITE TUDI: Jeza je pozitivno čustvo in čas je, da jo sprejmemo

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj