… komplimenta, ki je prej žaljivka in lahko prizadane osebo, ki ji je namenjen. Tudi tisti, ki ga izgovori, se včasih ne zaveda, da je izrekel precej nesramno stvar. Poglejmo, kateri so ti komplimenti in kako ravnati z njimi.

‘Čudovito izgledaš. Za svoja leta’

Ko nekdo to reče, se sprašujete, ali mislijo, da ste videti dobro, čeprav ste stari. Kljub temu bi to lahko bil pravi kompliment (čeprav slabo izražen), zato ga lahko preprosto razumete kot dobronamernega. Lahko pa rečete: “Hvala. Mislim pa, da je starost le številka.”

‘Na tej fotografiji si pa res lepa, sploh si nisi podobna.’

To se lahko izkaže kot žalitev, ker se sliši, kot da je slika lepa, ker ni videti kot vi. Nasmejte se in recite: “Hvala. V resničnem življenju sem videti veliko bolje, kajne?” samo da vidimo njihovo reakcijo.

‘Super pričeska pa še bolj suh obraz ti naredi’

Nekaterim se to zdi resnično kompliment, ker menijo, da je takšen videz lep, nekateri pa to dejansko rečejo, da se počutite slabo zaradi oblike obraza. Lahko bi to vzeli kot nekaj pozitivnega in dodali: “Frizer je res dober!”

‘Lepa obleka, takšno sem nosila, ko sem bila v osnovni šoli’

Če se oseba ne počuti nostalgično, ko to reče, resnično poskuša žaliti vašo izbiro obleke. Lahko odgovorite in rečete: “Hvala, starši so morali imeti dober občutek za modo.”

‘Odlično opravljeno, si imela srečo, kajne?’

Tudi tukaj se vidi, da vas oseba hoče razvrednotiti. Da je delo dobro opravljeno, ne potrebujemo sreče, ampak znanje in pridnost. V tem primeru lahko odgovorite: “Sreča ni imela nič s tem opraviti.”

PREBERITE TUDI: Se znate spoprijeti z žaljivimi pripombami

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj