… so lahko ogromni. Sčasoma se je pristop k starševstvu spremenil na bolje ali na slabše. S tehnologijo, ki nam pomaga na vsakem koraku, je varstvo otrok zagotovo postalo lažje, vendar ima svoje slabosti. Sodobni starši imajo drugačne težave. Od iskanja ravnovesja med družino in kariero do zagotavljanja varnosti in do posvečanja večje pozornosti otrokovemu duševnemu zdravju.

Vendar pa nekatere stvari prestanejo preizkus časa. Ne glede na to, kako razvit ali drugačen je naš svet, so nekatere lekcije o starševstvu še vedno pomembne. Tukaj je nekaj klasičnih starševskih nasvetov, ki jih morate upoštevati.

1. Bodite del otrokovega življenja

Ne glede na to, koliko svobode in prostora želite dati svojemu otroku, je vpletenost v njihova življenja izjemno pomembna. Če se zavedate in skrbite za njihove vsakodnevne dogodke, preživljate kvaliteten čas z njimi in se prepustite skupnim dejavnostim, ne le krepite vašo vez z otrokom, ampak tudi gradite občutek zaupanja.

2. Ne oklevajte in jih ljubite

Starše pogosto skrbi, da bi svoje otroke s preveč ljubezni lahko na koncu razvadili, kar je morda do neke mere res. Vendar to ne pomeni, da jih nehate ljubiti ali jim izkazovati podporo. Pomembno je, da vaš otrok ve, da vam je mar in ga imate radi, ne glede na vse. To bo pomagalo povečati njihovo samozavest in občutek varnosti.

3. Doslednost je ključna

Če en dan govorite eno, drugi dan pa počnete vse drugače, lahko otroke zmedete. Zato je v smislu starševstva doslednost vedno ključna. Vzpostavljanje rutine, določanje pravil, o katerih se ni mogoče pogajati, in pretvorba dobrega vedenja v navado so nekateri od načinov, kako lahko dosežete stabilnost v odnosu z otrokom.

4. Vzpostavite pravila in zgradite zdrave meje

Ni boljšega načina, da se vaš otrok počuti varnega in stabilnega, kot da ga seznanite z načrtom. Če določite pravila in otroku poveste, kaj lahko in česa ne sme, mu daste jasno sliko o tem, kaj je narobe in kaj je prav. To pa jim pomaga uravnavati lastno vedenje.

5. Naučite se uravnotežiti svobodo z omejitvami

Uvedba pravil ne pomeni, da omejujete otrokovo svobodo in neodvisnost. Nikoli ni prav posegati v njihov zasebni prostor. To pomeni, da kot starši poznate svoje meje. Naj ima vaš otrok mnenje. Dajte jim veliko svobode, da vadijo svojo individualnost, da raziskujejo. Vendar posredujte, ko mislite, da je potrebno.

PREBERITE TUDI: Kaj je avtoritativna vzgoja in zakaj je edina oz najbolj pravilna?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj