Čeprav ima vsako razmerje svoje slabosti, je vredno vztrajati skozi te melanholične trenutke samo zato, da izkoristite številne prednosti, ki jih ponuja ljubezen. Na koncu je zaljubljenost lahko tako koristna – seveda čustveno, a tudi na fizični ravni. Ima sposobnost zmanjšanja stresa, pospešitve celjenja in celo podaljšanja vaše življenjske dobe. Da bi poudarili nekatere od teh neverjetnih prednosti, smo zbrali nekaj dejstev o ljubezni, zaradi katerih boste hvaležni za to toplo in nejasno čustvo, kljub temu, da je včasih lahko izjemno trpeče.

1. Ljubezen vas ‘zadane’

Po mnenju študije, objavljene v The Journal of Sexual Medicine, je občutek evforije, ki ga imate, ko se zaljubite, podoben kot če bi uživali drogo. Oba dejanja sprožita sproščanje srečnih hormonov, kot so dopamin, oksitocin in adrenalin.

2. Objemanje s partnerjem deluje antistresno

Se počutite pod stresom? Objemite osebo, ki jo imate radi. Študija, ki so jo izvedli psihiatri z univerze v Severni Karolini, je pokazala, da imajo pari ob objemu povišano raven oksitocina – hormona, ki je odgovoren za nižjo raven stresa in izboljšanje razpoloženja.

3. Srečno srce je zdravo srce

Če imate ljubeč odnos, čustveno in fizično vplivate na vaše življenje. Po metaanalizi več kot 3,5 milijona ljudi po vsej ZDA je bilo pri poročenih posameznikih, do 50. leta starosti, 12 odstotkov manj verjetno, da bodo imeli žilne bolezni v primerjavi z ločenimi ali samohranilci.

4. Ljubezen lajša bolečine

Čeprav ljubezen ne bo nadomestila sodobne medicine, bi ji lahko prišla še kako prav, če vas kdaj resno boli. Študija, ki so jo izvedli raziskovalci na Medicinski fakulteti Univerze v Stanfordu, je pokazala, da topel in nejasen občutek ustvarja enak odziv v možganih kot zdravila proti bolečinam (brez morebitnih škodljivih stranskih učinkov).

5. Ljubezen lahko zmanjša vaš krvni tlak

Povišan krvni tlak, sicer hipertenzija, je povezan z vsem, od bolezni srca do možganske kapi. Na srečo je študija, objavljena v Annals of Behavioral Medicine, pokazala, da imajo srečno poročeni nižji krvni tlak, zato se ne pozabite zahvaliti svojemu možu ali ženi, ker vas ohranja zdrave!

PREBERITE TUDI: Tole vam naredi 20-sekundni objem

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj