… rutinske odločitve in zunanji dejavniki vplivajo na zmožnost zanositve. Če se trudite zanositi in vam ne uspe, preverite ali ste izpostavljene katerim izmed spodnjih dejavnikov.

1. Stres

Ženske z višjo koncentracijo encima, povezanega s stresom, so težje zanosile. Samo stres je odgovoren za težave s plodnostjo. Strokovnjaki predlagajo, da se ženske, ki se že več mesecev trudijo zanositi, poskusijo znebiti stresa z različnimi vajami, obiski psihoterapevta in podobno. Očitni stres lahko zagotovo spremeni raven hormonov in ovulacijo. Stres sam po sebi ni slab, vendar ko je enkrat presežek – in ko se nanj odzovemo negativno, lahko vpliva na naše zdravje, poleg tega pa tudi na naša telesa.

2. Kajenje

Kajenje znatno poveča nevarnost sterilnosti pri ženskah. Kajenje zmanjšuje uspešne možnosti zdravljenja plodnosti. V času mirovanja, ko ženska zanosi, ima, če kadi, povečano nevarnost splava.

3. Kofein

Če ste navdušeni nad kofetkanjem, boste morda imeli težave z zanositvijo. Kofein ovira mišične kontrakcije, ki pomagajo jajčecem potovati od jajčnikov in skozi jajcevod do maternice. Morda bo potrebno zmanjšati vnos kofeina, če ga spijete več kot 200 miligramov na dan – to je od 1 do 2 skodelici kave.

4. Izpostavljenost kemikalijam pri delu

Izpostavljenost kemikalijam na delovnem mestu je velika. Frizerji za barvanje las, s PCE v industriji kemičnega čiščenja in toluenom v tiskarstvu. Ženske, ki se ukvarjajo s kemikalijami, ki se uporabljajo za gojenje takšnih kloriranih ogljikovodikov, npr. DDT, pentaklorofenol, PCB, heksaklorocikloheksan metoksiklor in vinklozin, so povezane z večjo stopnjo splavov in endometriozo.

5. Prekomerna telesna teža

V industrializiranih državah so prekomerna telesna teža/debelost in sedeči način življenja pogosto glavni vzroki neplodnosti žensk.

PREBERITE TUDI: Krvna skupina vpliva na zmožnost zanositve

loading...


PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj