Srčne bolezni ne izbirajo, so glavni vzrok za smrt pri moških in ženskah. Tudi če telovadite vsak dan, naj bo raven stresa nizka in prehrana pravilna. Preberite, kateri so dejavniki za razvoj bolezni srca in ožilja, pa zanje verjetno sploh niste vedeli.

1. Preveč gledanja televizije

Nedavna raziskava je pokazala, da imajo ljudje, ki tedensko preživijo več kot 21 ur pred televizijo, večje možnosti, da razvijejo bolezni srca in ožilja.

2. Delo v negativnem okolju

Zdaj lahko na seznam stvari, za katere krivite svojega groznega šefa, uradno dodate še srčne bolezni. Raziskava v časopisu ‘Work, Environment & Health’, je pokazala, da imajo ljudje, ki ne marajo svojega šefa in delajo v stresnem okolju, v povprečju za 50 odstotkov večjo verjetnost za nastanek srčno-žilnih bolezni.

3. Življenje na nizki nadmorski višini

Življenje na visoki nadmorski višini pomeni hladnejše temperature, več snega in navidezno manjše tveganje za srčne bolezni. Glede na študijo iz leta 2017, objavljeno v reviji Frontiers in Physiology, ljudje, ki živijo na nadmorski višini med 457 in 2297 metri, manj verjetno razvijejo metabolnii sindrom – kopico pogojev, ki povečajo tveganje za srčne bolezni in možgansko kap.

4. Slaba ustna higiena

V študiji iz leta 2016, objavljeni v podiplomskem medicinskem časopisu BMJ, lahko peroralne bakterije spodbujajo pogoje za nastanek bolezni srca in ožilja, če jih ne odstranjujete pravočasno.

5. Depresija

Vaše duševno in fizično zdravje sta bolj povezana, kot si mislite. Glede na študijo iz leta 2018, objavljeno v reviji Circulation, so imele odrasle ženske, ki trpijo za depresijo, za 44 odstotkov večje tveganje za možgansko kap kot ženske, ki ne trpijo za duševno boleznijo.

PREBERITE TUDI: Sladkor – največji ubijalec moderne dobe

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj