Kaj pa kakšni neprijetni izstreli in potujoče oči? Preden greste k telefonu poklicati pediatra, smo dobili podrobne informacije o vseh čudnih, a povsem običajnih stvareh, ki jih boste kmalu odkrili o novorojenčkih.

1. Eksplozivno blato

V redu, morda je naša uporaba besede “eksplozivno” nekoliko pretirana. Toda resnica je, da niste bili uradno sprejeti v starševstvo, dokler se niste spoprijeli z velikim kakcem. Z drugimi besedami, niste prva mama, ki jo je presenetilo dojenčkovo blato. To je povsem normalno –  novorojenček je večinoma tekočo hrano, zato je temu primerno tudi izločanje.

2. Čudni zvoki

Če ste pričakovali le malo dihanja in občasno jokanja dojenčka, premislite še enkrat. Pri njih se sliši godrnjanje, stokanje, smrčanje in še mnogo drugih smešnih zvokov. Vse te čudne zvoke povzročajo dojenčkovi nosni kanali, ki so v novorojenčku precej ozki, zaradi česar sluz, ki se tam ujame, ustvari nekaj dodatnih zvočnih učinkov.

3. Stalno kihanje

Ne pozabite, da je otrok nov na tem svetu in na vsem, kar je v njem, zato so izjemno občutljivi na veliko stvari, na katere ste vi že imuni. Torej, če dojenček kiha pred nevihto, vendar dejansko ni bolan, verjetno poskuša pregnati vse tujke, ki so se prebili v nosne poti. Prilagoditev bo tudi pogled na svetlobo, zato, če otroka na svetel sončen dan odpeljete ven in začne kihati, je morda za to krivo sonce – in ne alergije.

4. Naključni sunkoviti gibi

Otroški naključni sunki in spastično mahanje okončin so sprva nekoliko zastrašujoči, vendar ne pozabite, da je vse to v skladu s pravili. V prvih nekaj mesecih se bo otrok spopadal z veliko razvojnimi spremembami, med katerimi je tudi brušenje refleksa. Morda boste videli, da se to dogaja naključno ali pa se zgodi, ko otrok sliši glasen hrup, toda tako ali drugače se bo ta refleks začel umirjati približno pri 3 ali 4 mesecih. Do takrat boste morda želeli svoje sposobnosti povijanja dobro izkoristiti: dojenčki se pogosto prebudijo, povijanje pa bo otroku pomagalo, da bo trše zaspal.

5. Čudno oblikovane glave

Rojstvo je težko delo, ampak ne pozabite, da tam spodaj ne delate samo vi. Otrok dela nadure, da bi se spustil po tem rojstnem kanalu. In po tej poti ni čudno, da so prišli ven vsi vijolični in otekli. Ker je dojenčkova majhna glava na začetku mehka in voljna, lahko s škripanjem mimo vaše medenične kosti zagotovo pride do sploščenja. Če se to ne zgodi med porodom, lahko dojenček kasneje dobi tudi nekaj ravnih mest, če preveč leži na hrbtu. Če opazite to, poskusite otroka bolj držati v naročju ali menjevati njegovo pozicijo ležanja.

PREBERITE TUDI: Kako v trenutku pomiriti jokajočega dojenčka

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj