… zlasti v zgodnjih otroških letih. Informacije, jezik, obnašanje, navade … vse vpijejo v trenutku. Medtem, ko so vsi otroci nagnjeni k absorbiranju informacij že od malih nog, nekateri presegajo tisto, kar je navaden otrok sposoben. Ti otroci so nadarjeni in kažejo lastnosti, ki nakazujejo, da imajo višji IQ kot povprečen otrok. Prepoznati nadarjenega otroka je težko. Mlajši kot so, težje je.  Po besedah dr. Howarda Gardnerja, profesorja univerze v Harvardu v osemdesetih, je osem različnih vrst inteligence mogoče meriti.

Nadarjeni otrok lahko kaže odlično ali prirojeno sposobnost za eno ali več od teh osmih inteligenc:

  • Jezikovna inteligenca (jezik in besede);
  • Logično-matematična inteligenca (številke in sklepanja);
  • Prostorska inteligenca (vizualna inteligenca, kot sta umetnost in slike);
  • Telesno-kinestetična inteligenca (fizična ali telesna);
  • Glasbena inteligenca;
  • Medosebna inteligenca (socialna inteligenca in razumevajoči ljudje):
  • Intrapersonalna inteligenca (inteligenca jaza);
  • Naturalistična inteligenca (narava).

4 načini, kako ugotoviti, ali je vaš otrok nadarjen

Pozornost

Mnogi otroci so pozorni, zlasti majhni otroci, ki prvič dojemajo svet okoli sebe Toda nenavadna pozornost je lahko znak nadarjenega otroka. Če posvečajo posebno in skoncentrirano pozornost na dogajanje okoli njih že kot dojenčki, bodo morda nadarjeni.

Hitro učenje

Otroci se v mladosti pogosto zelo hitro učijo, vendar je lahko hitra obdelava podatkov in ocenjevanje znak nadarjenega otroka. Če lahko obdelujejo informacije in svoje misli na hitro sestavijo, to ni običajno pri otrocih – zlasti ne pri majhnih.

Spomin

Če si vaš otrok zapomni veliko več stvari, kot bi od njega pričakovali, je veliko možnosti, da je nadarjen. Natančen spomin je lahko znak prostorske inteligence, vendar ni omejen nanj.

Kompleksna struktura stavkov

Učenje jezika je naraven proces, ki ga otroci preživijo, vendar je potreben čas, da se lahko naučijo strukture jezika in sestavijo besedišče – tudi pri odraslih, ki se učijo tujih jezikov je podobno. Če ima otrok razširjen besedni zaklad, ki presega tisto, kar je običajno za otroka v njegovi starostni skupini, je lahko nadpovprečno inteligenten.

PREBERITE TUDI: Tega se lahko naučite od vaših otrok

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj