1. Ujemata se v svojih ‘ekstremnih’ lastnostih

Kaj mislite, da je bolj res: “Nasprotja se privlačijo.” ali “Gliha vkup štriha.”? Na splošno oz. v veliki večini primerov slednje. Ljudje se dejansko raje družimo s tistimi, ki so nam podobni in s katerimi delimo svoje poglede in vrednote.

Seveda se bo sedaj marsikdo spomnil na kak par, ki jima odnos funkcionira kljub razlikam: npr. nasprotni politični stranki; religioznost in ateizem; vegan in mesojed ipd. A ko gre za vrednote, ki so visoko na našem seznamu pomembnosti ali gre za bolj ekstremne nazore, je ujemanje oz. strinjanje zelo pomembno.

Po drugi strani je res, da nas lahko lastnosti, ki so zelo nasprotne od naših, predvsem na začetku privlačijo: npr. tiha, sramežljiva oseba bo privlačna nekomu, ki je zelo zgovoren in družaben in ima na stotine prijateljev. A bolj kot je neka oseba ‘ekstremna’ glede določene lastnosti, bolj je verjetno, da vas bo ta njena lastnost kasneje v odnosu začela motiti in vam iti na živce.

Zatorej če ima vaš partner kakšne od bolj ekstremnih lastnosti, sicer ni potrebno, da jih imate tudi vi, a v prihodnosti bo odnos veliko lažje ‘tekel’, če ne bosta ravno popolno nasprotje.

2. Vaš partner je topel, zaupanja vreden in zanesljiv

Vsakdo ima svoje prioritete ko gre za iskanje partnerja; nekaterim je pomembnejši videz kot denar in status v družbi; drugim obratno. A ne glede na razlike v prioritetah si skorajda vsi – ženske in moški – želijo partnerja, ki je topel, zaupanja vreden in zanesljiv.

Zatorej, če je vaš partner topel v odnosu do vas in ostalih ljudi, je to zelo dober znak. Prav tako če je čustveno stabilen in zanesljiv. Če pa je narcisoiden, vzvišen in nesramen do drugih, je to znak za alarm: njegov odnos do ostalih ljudi je nekaj, kar lahko v prihodnosti, ko ‘se nehata cediti med in mleko’, pričakujete tudi v odnosu do vas.

3. Vi in vaš partner imata približno enako ‘partnersko vrednost’

Raziskave kažejo, da ljubezen ni pretirano subjektivna: celo popolni tujci so po navadi precej natančni pri ocenjevanju ‘partnerske vrednosti’, torej zaželenosti posameznika. V večini primerov imajo ljudje tudi precej realno mnenje o lastni ‘partnerski vrednosti’.

Problemi se lahko pojavijo v odnosih, kjer imata partnerja zelo različno objektivno partnersko vrednost. Vsi poznamo slavne pare, kjer ima privlačen in bogat partner nekoga, ki deluje kot da nima niti službe. Imeti partnerja s precej nižjo partnersko vrednostjo kot je vaša je morda na začetku privlačno, a se dolgoročno težko (in redko) obnese.

Realnost je pač takšna, da imajo bogati ali privlačni ljudje bogate oz. privlačne partnerje. Marsikdo si misli, da bi vsakdo želel partnerja, ki je čista 10-ka, a to je stresno za drugega partnerja z nižjo partnersko vrednostjo, saj bo neprestano v strahu, kdaj mu ga bo speljal partner z višjo partnersko vrednostjo.

Na splošno torej velja, da je imeti partnerja, ki ima približno enako partnersko vrednost kot mi sami, najboljše za gladko, trajno razmerje.

4. Ob svojem partnerju se počutite dobro

V srečnih, izpolnjujočih razmerjih partnerji po navadi svoje partnerje vidijo bolj pozitivno kot se slednji vidijo sami. Tako se sami vidite npr. kot 6 od 10 kar se tiče fizične privlačnosti (zunanjosti), partner pa vas vidi kot 7 ali 8. Videnje partnerja s rahlim (a ne pretiranim, absurdnim) odstopanjem navzgor je plus in dobrodošlo v dobrem razmerju, ter dober znak, da to lahko traja.

Po podatkih raziskav je to, kako nas vidi naš partner, najbolj pomembno kar se tiče ključnih 3 dejavnikov, ki so: toplina/zaupanje; privlačnost/vitalnost; status/finance. To, kakšno mnenje ima o npr. vašem petju ali slikarskih sposobnostih, je načeloma manj pomembno (seveda v kolikor niste dejansko profesionalni pevec ali slikar).

Zaključek

Te štiri točke so sicer precej široki principi, a če vaš novi partner izpolnjuje vse, je povsem razumno pričakovati, da ima razmerje potencial, da nastane osrečujoč, globok in povezujoč odnos, ki bo trajal. Če pa jih ne izpolnjuje, se je dobro zavedati, da se bodo vaši občutki do partnerja v bližnji prihodnosti morda spremenili.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj