Že od otroštva nas tako silijo v pitje mleka, ker je kalcij pomemben za naše kosti in zobe. Kalcij je potreben tudi za delovanje mišic in signalizacijo živcev. A dnevni odmerek kalcija dobimo iz drugih živil, sploh tako, da v svojo prehrano dodate nekaj semen in zelenjave, ki so napolnjena s tem mineralom.

Chia semena

Samo 45 gramov chia semen dnevno vam lahko zagotovi enako količino kalcija kot kozarec mleka. Tako lahko ohranite zdrave kosti, zobe in nohte. Chia semena so napolnjena tudi z vlakninami in beljakovinami, ki vam pomagajo, da boste dlje časa siti. Visokokakovostne beljakovine v njem lahko pomagajo pri rasti mišic. Zmešajte jih v svojem napitku ali naredite puding, da povečate vnos.

Sezamovo seme

Drobna sezamova semena, črna ali bela, so napolnjena s kalcijem. Prav tako so odlični viri mangana, cinka in bakra. Samo 30 gramov sezamovih semen vam lahko priskrbi 300 mg kalcija. Če ga dnevno dodate v solato ali smuti, lahko zmanjšate tveganje za osteoartritis kolena. Poleg tega lahko pomagajo znižati krvni tlak, zmanjšati vnetje in znižati raven holesterola.

Makovo seme

Makovo seme je še posebej bogato z manganom in kalcijem. 20 gramov teh drobnih semen vam lahko priskrbi 300 mg kalcija. Ta semena so bogata tudi z beljakovinami in bakrom. Vsakodnevno uživanje lahko pomaga telesu pri uporabi aminokislin, maščob in ogljikovih hidratov ter ohranja kosti zdrave.

Listnata zelena zelenjava

Temna, listnata zelenjava je tudi neverjeten vir kalcija. Listi imajo zlasti visoko vsebnost kalcija in so lahko del vaše dnevne prehrane. Samo 150 do 200 gramov zelenih listov vam lahko zagotovi zadostno količino kalcija. Poleg tega so bogata z železom, ki je bistvenega pomena za nastanek rdečih krvnih celic.

PREBERITE TUDI: 5 razlogov za izogibanje mleku in mlečnim izdelkom

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj