… se nekaj dogaja ali ni v redu, v tistem trenutku vsi želimo le, da bolečina preneha, da lahko nadaljujemo z normalnim življenjem. Večina takrat poseže po tabletah proti bolečinam, tisti, ki se trudijo živeti zelo naravno, pa raje trpijo bolečine. A obstaja tudi nekaj naravnih sredstev, ki učinkovito blažijo bolečine – po izkušnjah nekaterih so celo učinkovitejša od tablet proti bolečinam! In katera so to?

Ribje olje

Ribje olje (omega-3 maščobne kisline) ima skorajda neštete pozitivne vplive na zdravje – med drugim tudi lajša bolečine pri artritisu in avtoimunskih obolenjih. Raziskave so pokazale, da redno uživanje ribjega olja razgrajuje prostaglandine, kar zmanjšuje vnetne procese. Ena izmed raziskav je pokazala, da je kar 40 odstotkov pacientov z revmatoidnim artritisom, ki so redno vsak dan uživali olje polenovke, lahko skoraj razpolovilo količino zaužitih tablet proti bolečinam.

Tisti z bolečinami v vratu in hrbtu so poročali o še boljših rezultatih; po 10 dneh uživanja ribjega olja jih je skoraj dve tretjini popolnoma prenehala jemati tablete proti bolečinam! 1000 mg na dan je minimalno, da se pozna učinek na zdravje, za protibolečinsko delovanje pa seveda potrebujete več: pri osteoartritisu 2000 do 4000 mg na dan, pri revmatoidnem artritisu in avtoimunskih obolenjih, povezanih z bolečinami v sklepih, pa celo 8000 mg na dan. Pri tako velikih količinah se seveda pozanimajte pri zdravniku, če jemljete kakšna zdravila za srce, saj omega-3 maščobe redčijo kri.

Bosvelija (Boswellia, Indian Frankincense)

Bosvelija izhaja iz Indije, Afrike in Mediterana. Je naravnost neverjetna rastlina, ki ima izjemne protivnetne učinke. Vzrok kroničnih bolečin so namreč vnetni procesi in bosvelijska kislina deluje tako, da zavira delovanje vnetnih mediatorjev in tako pomaga zmanjšati vnetje pri kroničnih obolenjih kot so npr. revmatoidni artritis, osteoartritis, kolitis in astma. Hkrati tudi poveča dotok krvi v sklepe, kar poveča njihovo mobilnost in jih naredi bolj gibke, manj okorele.

Bosvelija pomaga tudi pri zmanjšanju vnetnih procesov pri Crohnovi bolezni in nekaterih drugih. Raziskave so pokazale, da je učinkovita tako kot protibolečinske tablete, le da začne delovati kasneje – po pribl. mesecu dni jemanja – in deluje tudi potem, ko smo že prenehali z jemanjem, medtem ko tablete delujejo takoj in tudi učinek preneha takoj. Ravno zato in zaradi odsotnosti stranskih učinkov je zato bosvelija toliko primernejša za zdravljenje oz. lajšanje kroničnih bolečin.

Kurkuma (Turmeric)

Kurkuma je še eno zelišče oz. začimba z izjemno močnim protivnetnim in protibolečinskim delovanjem. Značilno je za azijski in indijski kuhinji in dokazano deluje bolje od mnogih klasičnih tablet proti bolečinam. Učinkovita je pri artritisu, bolečinah v sklepih, otrdelosti sklepov, mišičnih krčih in ostalih kroničnih bolečinah.

Je učinkovito protibolečinsko sredstvo, ki je tudi varno, s tem, da deluje tako, da zmanjšuje vnetne procese v telesu in hkrati zmanjša bolečine. Izvrstno je tudi za vse, ki trpijo zaradi fibromialgije.

Astaksantin

Astaksantin je temno rdeče obarvan fitonutrient, ki velja za kralja med karotenoidi. Je izjemno zaščitno sredstvo proti oksidaciji v telesu, ščiti pred poškodbami UV sevanja in ostalimi okoljskimi agresorji in dviguje imunski sistem. Čeprav ni tako močan kot sintetična farmacevtska sredstva, je eden najmočnejših v naravi, ki pa ima za razliko od omenjenih pozitivne ‘stranske’ učinke na zdravje in ne negativnih.

Že več dvojno slepih placebo raziskav je pokazalo, da astaksantin zavira mnoge mediatorje vnetnih procesov in s tem zmanjšuje tudi bolečine brez negativnih stranskih učinkov. Učinkovit je pri bolečinah v sklepih, regeneraciji mišic in drugih bolečinah. Za razliko od večine drugih antioksidantov je topen v maščobah, tako, da ga molekule maščob prenesejo direktno v mišice in ostala tkiva, kjer je najbolj potreben (možgani, prsi, prostata, skeletne mišice in mrežnico očesa).

Seveda pa je učinkovitost vseh teh sredstev odvisna tudi od našega življenjskega sloga; bolj kot se zdravo prehranjujemo in redno gibamo, učinkovitejša bodo. Vse, kar naredimo koristnega za svoje zdravje, se kumulira in deluje sinergistično.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj