Ljudje smo narejeni tako, da se bolj odzivamo na negativne kot pozitivne stvari. Deloma tudi zato, ker imamo nekako v sebi, da je pozitivno – torej ko se vse odvija tako kot je treba – tisto pravo, tako naj bi bilo; medtem ko negativno jemljemo kot nekaj neobičajnega in kar je treba popraviti ali odpraviti, izboljšati.

Zato tudi ni presenetljivo, da ko nam nekdo zaupa, da se mu je zgodilo nekaj slabega ali je v težkem obdobju, se nas (večina) čuti poklicane, da mu nekako pomagamo. A le redki ljudje dejansko znajo stati ob strani na pravi način in ne še poslabšati počutja trpečega z neprimernimi odzivi, za katere pa, jasno, mislijo, da so dobri in ustrezni. In za pravilen odziv je potrebno nekaj, kar se imenuje čustvena inteligenca in je dandanes, žal, čedalje redkeje prisotna pri ljudeh.

Razumevanje vs. sočutje

In v čem je razlika med razumevanjem situacije, v kateri se je znašla neka oseba, in sočutjem? Med prvim in drugim je namreč velika razlika.

Razumevanje situacije

Ko razumemo situacijo, to pomeni, da razumemo, v kakšni situaciji se je določena oseba znašla, razumemo okoliščine. Razumevanje ne zahteva čustev in občutka povezanosti z osebo in zavedanje stanja, v katerem je ta oseba, nas ne gane v smislu, da bi čutili z njo (ne bo nas pripravila do solz).

Sočutje

Ko pa govorimo o sočutju, torej empatiji, pa to pomeni nekaj povsem drugega. Ko smo sočutni, čutimo s to osebo, čutimo, kako se počuti. Empatija zmanjša distanco med ljudmi, medtem ko jo zgolj razumevanje celo poveča. Empatija torej ni prazno razumevanje, empatija pomeni akcijo. In – dobra novica – empatije se lahko nauči, natrenira.

Kaj pomeni sočutje, pa je zelo dobro prikazano tudi v spodnjem animiranem videu:

Kateri so torej najbolj pogosti odzivi, ki jih nekdo izreče z namenom narediti dobro, a v resnici naredi več škode kot koristi, saj se prizadeti počuti neslišanega ali celo užaljenega? Spodnje štiri izjave torej vnašajo razdor med prizadetim in osebo, ki jih izreče, ne pa povezanosti.

1. “Vem, kako se počutiš. Sem že dal/a to skozi.”

Ja, morda se vam res zdi, da s tem izražate solidarnost, a preberite svojo izjavo še enkrat. Gre za vas, ne prizadeto osebo! In s svojo izjavo zmanjšujete edinstvenost doživljanja te osebe, kajti ne pozabite – vsak stvari doživlja po svoje in zato, če se je vam to že zgodilo, ne pomeni, da se prizadeta oseba počuti enako kot ste se vi.

2. “Lahko bi bilo še slabše.”

Morda mislite, da gre le za stvar perspektive, torej tega, kako gledamo na določen dogodek ali stanje – a se motite. To, da nekomu, ki je prizadet, rečete, da bi bilo lahko še slabše, je podcenjujoče in žaljivo, saj v celoti izniči njegove občutke in doživljanje bolečine. Nikomur ni treba biti hvaležen, ker je bil ‘le’ okraden in ni ostal brez noge. Če ne veste, kaj bi rekli – naredite sebi in prizadetemu uslugo in le sedite in prisluhnite. To je namreč natanko to, kar prizadeti potrebuje – da ga nekdo dejansko sliši.

3. “Bodi pozitiven. Morda pa je tako moralo biti.”

Uf … še ena klofuta. Pravi empat česa takega ne bo nikoli izrekel. Če mislite, da je to kakšna vzpodbuda ali sočutje, se krepko motite. Ko smo prizadeti, potrebujemo čas, podporo in sočutje, da se ponovno postavimo na noge in gornja izjava je neprimeren kliše.

4. “Se ti ne zdi, da je že čas, da greš naprej?”

Morda vam deluje, da izrečeni stavek deluje vzpodbudno, a to ne bi moglo biti dlje od resnice. Gre namreč za popolno odsotnost sočutja, izjava pa hkrati nakazuje, da je žalovanje oz. okrevanje nekaj, kar ima rok trajanja. Zapomnite si: vsaka oseba stvari doživlja po svoje in različni ljudje potrebujejo različno dolgo časa, da prebolijo določene dogodke. Le oseba, ki to doživlja in preživlja, ve, kako se počuti in kdaj je dovolj prebolela, da gre naprej.

Empatija nikoli ne obsoja.

Če hočete torej biti dober prijatelj in oseba, na katero ljudje vedo, da se lahko zanesejo, ko bodo preživljali težke trenutke – pa ne le za oporo in sočutje, temveč tudi, da jih ne boste s svojimi neprimernimi izjavami še bolj prizadeli – upoštevajte gornje nasvete.
Priporočamo pa tudi branje knjige Daniel Goleman: Čustvena inteligenca.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj