… nad njimi, so vaši prijatelji in družina tam in to je odličen način, da ostanete v stiku z njimi.

Toda ko ste enkrat pridruženi, je vse prelahko označiti “Všeč mi je” in “Slediti” neumno in zamudno število strani. Ne glede na objave vaših prijateljev in družine ter posodobitve stanja s strani, ki jih spremljate, dnevno dobite ogromno vnosov. Predstavljamo vam 4 nepričakovane načinei, kako lahko družbena omrežja vplivajo na vas v negativnem pomenu besede.

1. Lahko povečajo vaš apetit

Gledanje fotografij hrane lahko aktivira center za nagrajevanje vaših možganov. Sproščanje teh kemikalij vas lahko dejansko spodbudi k prenajedanju, pri čemer študija kaže, da lahko gledanje v slike hrane po obroku še vedno sproži lakoto.

2. Povečuje pritisk vrstnikov

Študija HP ​​Labs je povabila 600 udeležencev, da si ogledajo fotografije dojenčkov in izberejo, kateri je bolj srčkan. Ne glede na to, katero fotografijo so izbrali, je bila prirejena tako, da je manj priljubljena, kot je razvidno iz sistema “všečkov” v slogu Facebooka. Udeleženci so nato imeli možnost spremeniti svoj izbor, pri čemer jih je skoraj 22 % spremenilo svoje prvotno mnenje. Neverjetno, kajne?

Če je odobravanje “luštnih dojenčkov” vprašljivo, si lahko predstavljate, kako prilagodljiv je vaš um, ko ga bombardirajo slike nezdrave hrane, sladic in navad, ki jih “odobrava” in “slavi” na desetine, stotine ali tisoče ljudi.

3. Družbeni mediji lahko spremenijo vaše možgane

Primerjanje je nezavedna oblika človeškega spomina, ki se ukvarja z zaznavno identifikacijo besed in predmetov. Nanaša se na aktiviranje določenih predstavitev ali asociacij v spominu tik pred izvedbo akcije ali naloge. Na primer, oseba, ki vidi besedo “rumena”, bo nekoliko hitreje prepoznala besedo “banana”.

To se zgodi zato, ker sta rumena in banana tesno povezani s spominom. Poleg tega se priprava lahko nanaša tudi na tehniko v psihologiji, ki se uporablja za urjenje človekovega spomina na pozitivne in negativne načine.

Torej, če se prijavite v svoj profil in vidite serijo nezdrave hrane, negativnih objav ali zaskrbljujočih člankov, so to stvari, ki vam bodo v ospredju. Vaši možgani se bodo osredotočili na stvari, ki so jih nazadnje prebrali, in te informacije uporabili za oblikovanje vašega vedenja in razmišljanja.

4. Facebook lahko vpliva na vaše razpoloženje.

Eno najpogostejših negativnih čustev, povezanih z družbenimi omrežji, je zavist. Raziskovalka Hanna Krasnova z Inštituta za informacijske sisteme na berlinski univerzi Humboldt je pred kratkim izvedla raziskavo, ki je pokazala, da se vsak tretji človek po obisku družbenih medijev počuti slabše kot pred tem. Zanimivo je, da so bili najbolj prizadeti ljudje, ki so brskali po viru ali preverjali profile brez interakcije.

PREBERITE TUDI: 11 znakov, da imate slabo samopodobo

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj