In potem se čudimo, ko prihaja do čedalje več nesoglasij, prepirov in nerazumevanja ali odnos celo propade.

 
 
A odnos ni nekaj, kar bi uspevalo samo od sebe. Za partnerski odnos se je treba truditi vsak dan znova; se zanj odločiti vsak dan znova; se vsak dan znova potruditi za partnerja in mu ljubezen in pozornost izkazovati z drobnimi malenkostmi. In za te imamo čas vsi. Saj veste, kaj pravijo: čas imamo, le vzeti si ga moramo in postaviti prioritete. In s tem, na katero mesto postavimo svoj odnos, jasno povemo, koliko nam pomeni.
 

1. Preživita skupaj več časa

Vsak dan vsaj pol ure preživita skupaj, da si povesta, kako sta preživela dan, delita mnenja, izkušnje in občutke. Za vikend naj bo vsaj en dan le za vaju (če imata otroke, bo dosežek že 2 večera v mesecu ali 1 na na mesec). Skupno preživljanje časa in kakovostna komunikacija povezujeta partnerja in povečujeta intimo.
 

2. Vsak dan se poljubita

Naj odnos ne postane rutina, ko prideta domov, se bežno pozdravita in ne namenita niti pogleda eden drugemu, vsak zatopljen v svoje misli. Objemanje in poljubljanje zmanjšuje stres, deluje sproščujoče in povezuje partnerja, kar vodi v večje zadovoljstvo v odnosu.
 

3. Osredotočajte se na dobre lastnosti partnerja

Morda zveni preprosto in samoumevno, a ko smo nekaj časa v odnosu, lahko partnerja kaj hitro začnemo jemati za samoumevnega (predvsem njegove pozitivne lastnosti) in vidimo le še tiste, ki nam niso najbolj všeč. Če se osredotočamo na pozitivno, to vodi v manj konfliktov v odnosu, večje zadovoljstvo obeh partnerjev in boljši odnos.
 
Prav tako ne jemljimo za samoumevno vse, kar partner naredi za odnos, vključno z gospodinjskimi opravili. Najsi gre za kuhanje, pospravljanje, likanje – ničesar ne jemljimo za samoumevno in partnerju izkažimo hvaležnost. Samoumevnost je ena največjih ubijalk odnosov.
 

4. Pokažite svojo ljubezen še kako drugače

Ženske in moški ljubezen izkazujejo na različne načine, kar tudi lahko vodi v nezadovoljstvo in nesoglasja. Raziskave kažejo, da je za moške izkazovanje ljubezni to, da si želijo spolnosti ali sodelujejo pri hišnih opravilih, medtem ko je za ženske izkazovanje naklonjenosti in izogibanje kritiziranju.
 
In medtem, ko ste skušali izkazati ljubezen s tem, da ste pomili posodo (ali se odločili, da ne boste kritizirali, kako jo pomiva partner), so ti znaki morda preveč subtilni, da bi jih drugi zaznal. Zato skušajte najti nove načine izkazovanja ljubezni in naklonjenosti. Torej če običajno kupite rože, tokrat napišite ljubezensko pismo (ali vsaj sporočilo). Če po navadi rečete 'ljubim te', recite raje 'tako sem srečen, da si moj partner' ali 'v tej obleki si prelepa'. Vaš/a partner/ka bo cenil/a nove načine izkazovanja ljubezni, ki so za vas izven vaše cone udobja.
 

Foto: pixabay

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj