V astrologiji vsako od 12 zodiakalnih znamenj spada pod eno od treh astroloških lastnosti, imenovanih tudi modalitete: kardinalne, fiksne in spremenljive.

Vsaka modalnost vključuje štiri zodiakalna znamenja, od katerih vsako predstavlja enega od štirih elementov: ogenj, zemljo, zrak in vodo. Štiri kardinalna znamenja so Oven (ogenj), Rak (voda), Tehtnica (zrak) in Kozorog (zemlja). Vsako kardinalno znamenje pripada tudi letnemu času: pomladi, poletju, jeseni in zimi. Oven je pomlad, Rak je poletje, Tehtnica je jesen in Kozorog je zima.

Kardinalna znamenja začenjajo sezonski cikel in zanimivo je, da vsako znamenje začenja enakonočje ali solsticij, povezan z njegovim letnim časom. Oven na primer označuje začetek spomladanskega enakonočja, Rak začetek poletnega solsticija, Tehtnica začetek jesenskega enakonočja, Kozorog pa začetek zimskega solsticija.

Kaj pomeni biti fiksno, spremenljivo ali kardinalno znamenje?

Fiksna znamenja Bik, Lev, Škorpijon in Vodnar se ne prilagajajo dobro spremembam in so povezana s stabilnostjo in vztrajnostjo.
Spremenljiva znamenja Dvojčki, Devica, Strelec in Ribe so prilagodljiva, gredo s tokom in so povezana s spremembami.

V nasprotju s stalnimi in spremenljivimi zodiakalnimi znamenji je vsako kardinalno znamenje pobudnik sprememb in ima edinstvene vodstvene lastnosti.

Ta znamenja imajo rada vizijo in oblikujejo načrte z zastavljenimi cilji, ki uresničujejo te sanje. Kot pobudniki običajno vplivajo na druga znamenja zodiaka, čeprav je njihova moč bolj podcenjena; to še posebej velja v čustvenem smislu. Vodstvene lastnosti kardinalnih znamenj vključujejo strastno ognjevitost, tekmovalnost in nadzor nad zunanjim okoljem. Znano je, da cenijo red, čeprav se ta težnja kaže različno glede na vpliv z njimi povezanih astroloških elementov.

Oven na primer izstopa v tekmovalnosti, medtem ko Rak rad gosti druge na večerji; Kozorog je po navadi bolj staromoden v svojih pogledih, medtem ko so Tehtnice pogosto mirovniki, ki se ukvarjajo z vprašanji socialne pravičnosti.

Skupne značilnosti kardinalnih znamenj

1. Odločni

Kardinalna znamenja so zelo odločni posamezniki, saj so pobudniki modalitet. Začnejo neko akcijo ali pa si zamislijo načrte za doseganje dolgoročnih ciljev.

Njihova ambiciozna nagnjenja pomenijo, da silijo naprej in izkoristijo vsako priložnost, ki se jim ponudi. Zlahka premagujejo ovire in morajo imeti cilj, da se počutijo, da so na pravi poti. Nagnjeni so k pretiranim dosežkom.

2. Čustveno inteligentni

Čeprav so kardinalna znamenja presenetljivo čustvena in, nekateri bi rekli, celo razpoloženjsko nestabilna, je to zato, ker so nagnjena k izražanju svojih čustev, kar je znak čustvene inteligence.

Ljudi, ki so čustveno inteligentni, opisujejo kot motivirane, empatične in samozavestne. Svoja čustva prepoznajo, namesto da bi jih zatrli, in jih uporabljajo za usmerjanje svojega razmišljanja in dejanj. Zaradi tega tudi lažje dosegajo svoje cilje.

3. Družabni

Ker so tako močni voditelji na številnih področjih življenja, so kardinalna znamenja običajno družabna. Prvi poskusijo kaj novega, postavljajo trende in druge pripravijo do tega, da se začnejo zabavati.

Ko jih spoznamo, postane očitno, da so usmerjeni k ljudem in prevzemajo nadzor. To pomeni, da jim gre pri opravljanju nalog najbolje, če se obkrožijo z drugimi.

4. Samoiniciativni

To so znamenja zodiaka, ki so najbolj samoiniciativna, pa naj to pomeni, da takoj skočijo v novo akcijo kot Oven; ali pa razvijajo dolgoročne načrte kot Rak in Kozorog. Teh načrtov in dejanj se nato držijo ter jih analizirajo z vseh vidikov (še posebej Tehtnica).

Vse to počnejo zato, da bi dosegli svoje cilje, v svoje načrte za bolj izpolnjujoče življenje pa običajno vključijo tudi svoje bližnje.

5. Pesimistični

Ker so kardinalna znamenja tako pogosto v bližini ljudi, lahko postanejo čustvene gobe. Včasih ima to negativen učinek, saj se njihova stališča oblikujejo bolj negativno, ker se spominjajo preteklih zamer.

Čeprav tega ne počnejo namenoma, so le čustveni ljudje, ki so nagnjeni k uglaševanju z drugimi. Da bi postali bolj zaokroženi in manj dovzetni za negativnost drugih, bi naredili najbolje, če bi se naučili odpuščati in se ne obremenjevati z življenjskimi vprašanji.

V naslednjem delu pa si bomo ogledali značilnosti posameznega kardinalnega znamenja.

PREBERITE TUDI:

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj