… predstav o raku. Pogosto so namreč prav napačne predstave o bolezni razlog, da ne ukrenemo, kar bi lahko in preprečili bolezen ali pa jo odkrili dovolj zgodaj, zato se geslo letošnjega dne glasi ravno Miti in resnice o raku.
 
Diagnoza rak že zdavnaj ne pomeni več, da je vsega konec, saj so metode zdravljenja vsak dan boljše. Učinkovite pa so tem bolj, čim prej bolezen odkrijemo. Rak tudi ni redka bolezen, niti samo bolezen starejših. Je ena od pogostih bolezni, s katero se lahko sreča vsak – drži pa, da pogosteje zbolevajo starejši. Med najpogostejše oblike raka sodi v Sloveniji rak na debelem črevesu in danki. V Sloveniji zadnja leta na državni ravni poteka Program Svit, ki ga vodi in izvaja Inštitut za varovanje zdravja RS (IVZ) in letos začenja tretji krog izvajanja. Častno pokroviteljstvo nad programom je pred kratkim prevzel predsednik država Borut Pahor.


Kampanja ozaveščanja o zgodnjem odkrivanju raka
Foto: sphotos-a.xx.fbcdn.net

Odzivnost v Programu Svit je prek 62 odstotkov
Do sedaj zbrani in obdelani podatki potrjujejo, da je Program Svit učinkovit preventivni program, ki dosega kratkoročne cilje, to je zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in zgodnjih oblik raka na debelem črevesu in danki, kar bo dolgoročno pomembno vplivalo na zmanjšanje pojavnosti te oblike raka  umrljivosti zaradi raka na debelem črevesu in danki. Konec leta 2012 se je na ravni Slovenije v Program Svit vključevalo 62,3 % povabljenih. To pomeni, da je še zmeraj veliko ljudi, ki vabilo v Svit zavržejo in se ne vključijo v program, ki je že mnogim rešil zdravje in življenje. Zaskrbljujoče je, da se tolikšen delež državljanov, ki jim je na voljo pomemben in kakovosten zdravstveni program, le-tega ne udeležuje. Najnižji delež vključenih v Program Svit je severovzhodni Sloveniji, največ povabljenih pa sodeluje v gorenjski in novogoriški zdravstveni regiji. Moški se v program Svit vključujejo bistveno slabše kakor ženske, kar je še posebno zaskrbljujoče zato, ker se rak na debelem črevesu in danki pri moških pojavlja še pogosteje kot pri ženskah.


Pomembmo se je pravočasno odpraviti na pregled
Foto: ec.europa.eu

Pomembno je pravočasno odkrivanje rakov
V prvem presejalnem krogu Programa Svit od aprila 2009 do aprila 2011 je bilo izvedenih 14.213 podrobnih pregledov debelega črevesa (kolonoskopij) – pri ljudeh, pri katerih je bila s testom v blatu odkrita kri. Napotitvi na podroben pregled se je odzvalo več kot 90 % vseh, ki so bili na testu na prikrito krvavitev pozitivni. Pri kolonoskopijah prvega kroga izvajanja Programa Svit je bilo odkritih 840 primerov raka. Zelo pomembno je, da je bil rak v skoraj 70 % primerov odkrit tako zgodaj, da pacienti niso potrebovali nobenega dodatnega onkološkega zdravljenja. To je zelo velik dosežek, če pomislimo, da je bil pred začetkom izvajanja Programa Svit v tako zgodnji fazi rak na debelem črevesu in danki odkrit le v dobrih 12 % primerov. Zgodnje odkritje bolezni je bistveno ne le za uspeh zdravljenja, ampak tudi za kakovost življenja.

Svetovni dan boja proti raku je priložnost, da se vsak zamisli o tem, kaj lahko stori za svoje zdravje z bolj zdravim načinom življenja; da prisluhne svojemu telesu in se v primeru, da se pojavijo težave, čim prej posvetuje s svojim izbranim osebnim zdravnikom; predvsem pa, da premaga morebitne predsodke, sodeluje v preventivnih programih za zgodnje odkrivanje raka in tako bolezen prepreči ali vsaj odkrije dovolj zgodaj.

Vir naslovne fotografije: healthcosmic.com
 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj