… dopust gresta najraje na morje; všeč vama je enaka glasba in najraje kolesarita. A ko je potrebno iti spat, sta kot dva tujca: medtem, ko on brez težav ostane pokonci do 3h zjutraj in bo zjutraj še vedno vstal brez težav (in podočnjakov!), pa bi bili vi v tem primeru povsem povoženi.

Le kako je to možno, se sprašujete? Preprosto – ne glede na to, da je dandanes moderno zanikati, da obstajajo med moškimi in ženskami bistvene razlike (tudi) v načinu delovanja telesa, te dejansko obstajajo. Kar se tiče spanja, so med ženskami in moškimi značilne spodnje 4 temeljne razlike.

1. Ženske potrebujejo več spanja

Znano je, da so ženske sposobne opravljati več stvari hkrati, medtem ko se lahko moški praviloma osredotočijo le na eno. A to pomeni tudi intenzivnejše delo možganov, kar ima za posledico potrebo po več spanja, da se lahko ti spočijejo in regenerirajo.

PREBERITE TUDI: Takole vam nereden urnik spanja uniči zdravje

2. Ženske pogosteje hodijo prej spat

In se tudi prej zbudijo. To je posledica razlik med ženskim in moškim cirkadijskim ritmom. Strokovnjaki za spanje pravijo, da raziskave kažejo, da je ženski malce krajši, zato gredo prej spat.

3. Nespečnost je pogostejša pri ženskah

Precej pogostejša, tako v obliki težav s tem, da se sploh zaspi kot tudi z nočnim prebujanjem in zaspanjem nazaj. Medtem ko je spalna apnea pogostejša pri moških.

4. Ženske spijo globlje kot moški

Poleg tega, da ženske spijo – oz. bi morale – spat več, je njihov spanec tudi globlji in bolj regenerirajoč.

PREBERITE TUDI: Spanje za vikend ne odtehta pomanjkanja spanja čez teden

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj