Večina ljudi vstopa v partnerske odnose v upanju, če ne celo pričakovanju, da bosta oba partnerja zvesta in se bo zveza dolgoročno obnesla. A vsi vemo, da se zgodba pogosto odvije popolnoma drugače in da obstajajo ljudje, ki preprosto ne morejo biti zvesti ali obstati v zvezi. Če se je to zgodilo tudi vam, se verjetno sprašujete, kaj ste vi naredili narobe, da vam je to naredil/a. A problem ne tiči v vas, temveč v partnerju. Ob poznavanju spodnjih znakov, ki nakazujejo, da vam bo partner nezvest, se boste takim v bodoče lahko izognili.

Skupek vedenj in lastnosti

Obstajajo določene značajske lastnosti in vedenja oseb v odnosu do drugih, ki nakazujejo, da bo ta oseba (skoraj praviloma) nezvesta. Najpogostejši lastnosti teh oseb sta narcisoidnost in znaki psihopatizma. Te osebe so nagnjene k manipulaciji in izkoriščanju drugih, medtem ko jim manjka empatije in sposobnosti obžalovanja. Nagnjene so tudi k rizičnim ali celo prepovedanim početjem. Po navadi imajo tudi potrebo po moči in oblasti, pri čemer bodo naredile vse, da pridejo do nje, po drugi strani pa nimajo ravno težav s tem, da izdajo in prizadenejo druge.

Katere značajske lastnosti in vedenja napovedujejo nezvestobo?

1. Narcisoidnost

Tu torej ni presenečenj. Narcisi so ljudje, ki verjamejo, da jim stvari preprosto ‘pripadajo’ in se skladno s tem tudi obnašajo. Torej, če jim je do neke osebe in to niste vi kot njihov partner, boste končali kot prevarana polovica.

2. Neprimerni in pretirani izpadi

Gre za enega izmed znakov vrste psihopatizma. Takšna oseba večinoma kaže jezo na agresiven in destruktiven način in je na splošno nagnjena k neprimernim izpadom. Tudi sicer je nagnjena k riskantnim, lahko tudi prepovedanim dejanjem.

3. Nizka stopnja intimnosti

Nezvesti partner v romantičnih razmerjih po navadi ni niti najmanj romantičen. Lahko so nekaj časa zelo navdušeni nad partnerjem, a to je po navadi zelo kratkotrajne narave in ne morejo se dejansko zbližati z njim in ustvariti prave intime. V resnici so v sebi anksiozni in imajo zelo slabo samopodobo.

Nezvestoba je kompleksna

Nezvestoba je torej kompleksna lastnost, ki kaže na določene lastnosti nezvestih, med katerimi najbolj izstopata narcisoidnost in vrsta psihopatizma. Da se v dolgotrajnih razmerjih počutimo srečni in izpopolnjeni, se je treba za to potruditi. Tako kot pri vseh drugih stvareh v življenju, tudi srečen, uspešen in izpopolnjujoč odnos ni samoumeven temveč rezultat trajnega vzajemnega truda obeh partnerjev.

Vir. Psychology Today

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj