Mnogi ob misli na svoje otroštvo nimajo ravno lepih spominov, temveč dogodke, ko so bile njihove želje, sanje in iniciativnost ignorirane, zasmehovane ali celo grobo zavrnjene s strani tistih, ki bi morali najbolje poskrbeti za njih in jih spodbujati.

Tipičen primer je npr., ko otrok poln veselja in entuziazma reče "ko bom velik/a, bom …" in sledi odgovor v stilu "to ti pa zagotovo ne bo uspelo." Čeprav pri večini staršev namen take izjave zagotovo ni podreti otrokove sanje, mu zbiti samozavest in jim pustiti posledice, da se še celo življenje spominjajo tovrstnih, navidezno majhnih in nepomembnih dogodkov, ki pa so jih v resnici globoko zaznamovali, so žal natanko to dosegli.

V večini primerov skrbniki izrečejo takšne izjave z namenom pomagati in usmerjati. A moramo ločiti med dobrimi nameni in dobrimi dejanji. Zato, če je namen dober, še ne pomeni, da ima dobre posledice ali je brez slabih – lahko ima naravnost uničujoč vpliv na otrokovo psiho.

Dobri starši

Veliko je lastnosti, ki naj bi jih imeli starši, da lahko rečemo, da so 'dobri starši'. Med drugim se zavedajo, da je vsaka oseba drugačna, unikatna, kar velja tudi za otroke. Dobri starši tako naredijo vse, kar je v njihovi moči, da kar najbolje skrbijo za otroke, da ti razvijejo svoj maksimalni potencial.

Da to lahko dosežejo, otroke pozorno poslušajo; razumejo njihov pogled; se zavedajo in jemljejo resno njihove želje; ter delajo vse, kar lahko, da ne krojijo njihovih življenj po svojem vzoru ali željah. Ravno nasprotno – dovolijo jim, da rastejo in se razvijajo v svojo osebnost, s svojimi željami in cilji in jih pri tem celo spodbujajo. Skratka, namesto, da bi naredili otroka po svojem zamišljenem kalupu, se trudijo, da otrok maksimalno razvije svoje potenciale, talente – to, kar v osnovi je.

Kako delujejo?

1. Pokažejo interes

Mnogi starši si popolnoma napačno razlagajo, kaj pomeni pokazati interes za otroka in ga namesto tega vodijo po pori svojih lastnih interesov. Imeti interes za otroka ne pomeni, da ga vpišete v tečaj plesa ali športa, ki ste ga sami trenirali kot otrok ali ste si želeli, a nikoli udejanjili in so to vaše neuresničene sanje. Imeti interes pomeni pomagati otroku odkriti, kaj zanima njega in ga spodbujati k uresničitvi, ter se zanimati za njihov svet.

Dobri starši otroku postavljajo vprašanja z iskrenim zanimanjem in enako z zanimanjem tudi poslušajo njegove odgovore. Kaj otrok misli; kako se počuti; kaj si želi … in vse odgovore tudi jemati resno.

2. Cenijo individualnost

Dobri starši ne silijo otroke in ne pričakujejo od njih, da bodo izpolnili njihova pričakovanja. Zanima jih originalna oseba, zato se trudijo, da se otroci počutijo ljubljene za to, kar so in kakršni so. Otrokom pustijo svobodo, da so oni.

3. Dovolijo jim, da v življenju izberejo svojo pot

To ne pomeni, da le pasivno gledajo, kaj otroci počnejo, temveč se aktivno udejstvujejo: jim dajejo nasvete, spodbujajo, verjamejo v njih in so jim v čustveno in moralno oporo. Razumejo, da otrokov svet ni njihov svet, zato ne skušajo vstopiti vanj in tudi otroka ne silijo v svojega. Vedo, da je svet njihovega otroka nekaj povsem drugega, kot je bil njihov otroški svet in to unikatnost spoštujejo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj