Znamka Peugeot je danes glasnik francoske inovativnosti in prestiža po vsem svetu ter sodoben izraz avtomobilskega užitka. Kako ji je uspelo?

Slavni mlinčki za kavo, šivalni stroji, rezila za žage, tisoč in eno orodje, razni gospodinjski pripomočki, mnoge inovacije in številne industrijske panoge, celo svet pariške visoke mode ter jasno kolesa, parni tricikli, mopedi, skuterji in seveda – avtomobili. Takšni še s krmilnimi ročkami namesto volana in močjo dveh “konjev”, unikatni za veljake, kupe kabrioleti že med obema svetovnima vojnama, električni z dosegom 80 kilometrov leta 1941, takšni, ki so desetletja kljubovali afriškim cestam in prahu, superšportni, ki iz sebe iztisnejo več sto kilovatov, in konceptni, kjer domišljija dobi zalet. Bi verjeli, da vse to in še kaj v 210-letni zgodovini nosi ime Peugeot in emblem mogočnega leva, ki je sprva mogočno stopal po ostri puščici?

Pot po pestrem mozaiku avtomobilskega sveta in spopad s hitrostjo je Peugeot začrtal že davnega leta 1889, ko je entuziast in vizionar Armand izdelal prvi tricikel na parni pogon. Leto zatem je Peugeot že opustil parni pogon in uvedel bencinskega, kmalu uvedel serijsko proizvodnjo in pred iztekom 20. stoletja izdelal svoj motor. Avtomobili so bili takrat predvsem velike igrače za bogate, ki so hoteli biti z njim opazni, vendar pa so pri Peugeotu z manjšimi modeli skozi čas vedno mislili na vse.

Močan vonj po prestižu je denimo ponudil Type 184 Landaulet, več kot pet metrov dolga limuzina, znotraj odeta v mehak žamet, ob zložljivih stolčkih za otroke je odraslim ponudila tudi minibar in pisarniško mizico. Kar 3,8-litrski šestvaljnik je mogočneža sredi 20. let prejšnjega stoletja pognal vse do hitrosti 115 km/h. In na drugi strani, najmanjša petvratna kombilimuzina svojega časa? Peugeot 104, leta 1972! Najbolj legendaren model? Peugeot 205, ki so ga naredili v več kot petih milijonih primerkov, z naslednikom 206 pa jim je uspelo tisto, kar si želijo vsi v avtomobilski industriji: pisati zgodovino.

eveda se vse skupaj ni ustavilo na krilih minule slave. Peugeot danes ni le ena najstarejših avtomobilskih znamk, ki vzburja zgodovinarje in entuziaste, ampak glasnik francoske inovativnosti in prestiža, ki privablja kupce po vsem svetu. V uspeh vlagajo veliko truda in znanja na vseh področjih, uporabniki pa se tako zadnja leta navdušujejo nad kombinacijo všečnega oblikovanja, prefinjene in kakovostne notranjosti ter sodobnih tehnologij, ki jih dopolnjujejo svoboda izbire pri motorjih in krepitev ugleda.

Novi trendi na področju oblikovanja

Peugeot se brez dvoma ponaša z bogato industrijsko preteklostjo in vplivnim strokovnim znanjem s področja avtomobilskega oblikovanja. Tako ne čudi, da je Peugeot v zadnjih petih letih postal avtomobilska znamka, ki je najbolj drastično in tudi pogumno prenovila zunanje oblikovanje svojih vozil. Ne brez razloga. Čeprav je lepota relativna in odvisna od opazovalca, se v avtomobilizmu minula leta prav nič ni spremenilo tako močno, kot se je odnos do zunanje oblike. Dizajn avtomobila je postal celo eden najpomembnejših dejavnikov pri nakupu avtomobila in skorajda pometel s prepričanjem, da je za uspeh potrebna homogena mešanica vsega – dizajna, inženiringa in marketinga. Dandanes je avtomobil z vidika oblikovanja zato zelo kompleksen izdelek, a hkrati tudi eden najbolj dodelanih. Da je atraktivna zunanja oblika prodajni adut številka 1 priznavajo vsi.

Peugeotovi avtomobili so tudi zato doživeli eno najbolj opaznih preobrazb, pot drznih in že skoraj futurističnih linij pa le še nadaljujejo najnovejši modeli, kot sta 208 in 2008. Peugeot danes se odlikuje po svojem izklesanem dizajnu s pridihom mladosti in energičnosti. Z izbiro dvobarvne karoserije, vpadljivimi barvami, izrazitejšimi odbijači in atraktivnimi platišči, se Peugeoti ne glede na oznako postavno podajajo med konkurenco ter vlivajo občutek elegance in kvalitete, z napetimi in izčiščenimi linijami pa nakazujejo na športno tekmovalnost.

Zunanjost novih Peugeotov namreč izraža veliko moč, saj prednji del povečini krasi mogočna in prepoznavna maska, ki v središču rešetke ponosno nosi levji emblem. Podaljšan prednji del se pri vseh modelih nadaljuje v nizko silhueto in zaključi s športnim zadkom, pridih elegance pa jim po želji dajejo poudarki v črni barvi. Zunanja zasnova je sicer prežeta z najnovejšimi stilskimi zapovedmi znamke, kot sta prednja LED žarometa v obliki treh krempljev oziroma levjih čekanov, neustrašen levji značaj pa kažejo tudi zadnje luči, ki prav tako spominjajo na sledove krempljev. Dominantno, kot se za kralja tudi spodobi!

Imenitna notranjost s pridihom futurizma

Peugeot je prav v notranjosti svojih modelov v zadnjem času poskrbel za revolucijo in stopil na pota novih tehnologij, s premišljeno in že skoraj futuristično notranjo ureditvijo pa mu v vseh segmentih uspeva izraziti prefinjeno eleganco, ki prekaša konkurenco. Sodobne trende v avtomobilizmu tako narekujejo skozi minimalizem, na otip mehkimi in prijetnimi materiali, kakovostno izdelavo, velikim osrednjim zaslonom in majhnim volanom, izpred oči voznika pa pospešeno izginjajo tudi klasični merilniki. Vizualno navdušenje se nadaljuje tudi v kabini.

Velik preskok na področju notranje ureditve in dobrega počutja je začel že Peugeot i-Cockpit, ki je prinesel inovativen koncept razporeditve notranjosti. Kompakten volan, ki poenostavi krmiljenje in zagotavlja več užitkov v vožnji, instrumentna plošča v višini oči, zaradi česar ni treba odmakniti pogleda s cestišča ter velik zaslon na dotik, kjer so na intuitiven način prikazana vsa upravljalna stikala za udobje so ergonomijo dvignili na novo raven. A ne le ergonomijo, tudi kakovost! Vsi materiali so bili zato prijetni na otip, razmaki minimalni, spoji natančni, stikala na dotik in tudi fizična stikala pa premišljeno umeščena.

Tehnološko še bolj dovršeno zasnovo in kakovostnejši videz, izboljšano povezljivost, večjo intuitivnost, stopnjevano igranje na čustva ter individualizacijo podobe pomeni Peugeot i-Cockpit druge generacije. V višini voznikovih oči je nameščen 12,3-palčni zaslon visoke ločljivosti s futuristično grafiko, levi in desni del pa sta prilagodljiva po želji voznika. Nov osempalčni osrednji zaslon deluje kot tablični računalnik, pod njim so nameščena imenitna klavirska stikala za priklic posameznih menijev na osrednji zaslon, ergonomsko dovršena sta tudi sredinska konzola in ročica za pretikanje.

Vizualni napredek si roko podaja z novimi tehnologijami, zato 3D-navigacija lahko uboga glasovno vodenje, podaja prometne informacije v realnem času prek sistema Tom Tom Traffic, prostoročno telefoniranje pa uboga glasovna navodila. Poskrbljeno je tudi za lastnike pametnih telefonov, za povezljivost poskrbijo Android Auto, Apple Car Play in Mirrorlink. Peugeot počutje v svojih vozilih na višjo raven dviguje tudi z ambientalno osvetlitvijo, masažnimi sedeži in različnimi vonji prek vgrajenih osvežilnikov zraka. Vse skupaj v Peugeote vnaša kar nekaj plemenitosti in premijske odličnosti.

V rubriko “znanstvena-fantastika” je umeščena najnovejša digitalna 3D instrumentna plošča Peugeot i-Cockpit. Njena glavna odlika je tridimenzionalna grafična zasnova z dvema slojema digitalnih merilnikov z izbočeno grafiko v obliki holograma, ki dinamično poudarja podatke o vožnji. Ti se približujejo voznikovemu vidnemu polju glede na stopnjo pomembnosti ali kritičnosti, s čimer se odzivnost skrajša za približno pol sekunde.

Izbrane sestavine, ki krepijo močan ugled

Alkimijo med delom inženirjev in oblikovalcev pomeni ugled znamke in tudi tukaj je Peugeot močan kot še nikoli. Da priznana francoska znamka od nekdaj slovi po privlačno oblikovanih avtomobilih ni skrivnost, mali avtomobili pa so bili zanjo vselej pomembna kategorija. Model 206 je z obliko preprosto navdušil, celo do te mere, da so si jih ljudje tam, kjer ga niso mogli kupiti, izdelovali celo malo po svoje. Tako se je vanj v reklami zagledal nadobudni Indijec in si svojega iz domačega Hindustana ustvaril s pomočjo opečnatega zidu, slona, dleta in kladiva. Malo je avtomobilov, ki so bili oblikovno tak bum, kot je bil prav 206, naslednika 207 in 208 pa sta bila zelo priljubljena pri ženskah – in starejših. Ker se na lovorikah le ne da mirno spati, je paleta aktualnih modelov zasnovana na prepletanju treh osnovnih elementov, kot so izrazito oblikovanje, sodobne tehnologije ter razširjen nabor pogonskih opcij.

Svoj položaj in ugled v razredu malih kompaktnih vozil si je Peugeot tako dramatično izboljšal z novim modelom 208. Vedno petvratni mestni frajer je šel skozi temeljito preobrazbo, ki naj bi prevetrila tudi dosedanjo prodajno statistiko. Zanj naj bi se veliko bolj kot prej odločali mlajši kupci in (znova) moški, saj ga odlikujejo drzna, športna oblika, žive barve, v kabini 3D i-Cockpit in druge sodobne tehnologije ter možnost izbire iskrivega električnega pogona.

Peugeot v zadnjem času primat na trgu prevzema tudi z atraktivnimi športnimi terenci kot so 2008, 3008 in 5008, s katerimi narekuje sodobne avtomobilske trende, kaže solidno mero prestiža ter krepi prodajne številke. Če Peugeotovi športni terenci veljajo za spreten kompromis med uporabnostjo limuzinskih kombijev, udobjem limuzin in plezalnimi sposobnostmi terencev, potem za športni ugled in prestiž skrbi poslovni model 508. In pri vsem skupaj ne gre pozabiti: eden izmed adutov vseh Peugeotovih avtomobilov je tudi vrhunsko udobje.

Kraljevska varnost za prav vsakega potnika

Ker nesreča nikoli ne počiva, pri Peugeotu v opremo in sisteme za pomoč pri vožnji vlagajo najboljše strokovno znanje. Varnosti potnikov je namenjena izjemna skrb, zato so varnostno-asistenčni sistemi v marsikaterem pogledu prava inovacija in velika redkost.

Porok za najvišjo raven pasivne varnosti tako za odrasle kot otroke so trdna konstrukcijska zasnova in pametna razporeditev mečkljivih con, kar dokazuje tudi vseh pet doseženih zvezdic na testiranjih neodvisne organizacije Euro NCAP. Peugeotova vozila ponujajo pester izbor sistemov za pomoč pri vožnji zadnje generacije, ki so med najboljšimi v segmentu in s pomočjo katerih je vožnja prijetna, udobna in predvsem varna. Ta osupljivo bogat tehnološki arzenal zajema zlasti:

 • samodejno zaviranje v sili zadnje generacije (zaznava pešce in kolesarje, podnevi in ponoči, do hitrosti 5 km/h) in opozorilnik na nevarnost naleta,
 • sistem Drive Assist, ki odpira pot pol avtonomni vožnji in združuje:
 1. prilagodljivi tempomat s funkcijo Stop & Go pri samodejnem menjalniku EAT8 (ali Automatic Cruise Control Stop & Go) z nastavljivo referenčno vrednostjo razdalje med vozili. Funkcija je na voljo od 0 km/h dalje. Pri tempomatu s funkcijo 30 km/h, ki je na voljo za ročni menjalnik, se regulator začasno izklopi po zaviranju, ki je povzročilo upočasnitev pod 30 km/h, zato mora voznik prevzeti nadzor nad volanom, pritisniti pedal sklopke in zavirati vse do zaustavitve vozila;
 2. pomoč pri zadržanju na voznem pasu z možnostjo izbire položaja na voznem pasu s strani voznika (v povezavi s prilagodljivim tempomatom Stop & Go).
 • Med vožnjo po mestu ima voznik na voljo tudi sisteme za pomoč pri izvajanju nekaterih manevrov, kot na primer Visiopark 2 (360-stopinjski prikaz) ali pa zadnjo generacijo sistema Full Park Assist s funkcijo za varovanje zunanjih površin Flankguard (izključno skupaj s samodejnim menjalnikom EAT8). V tem primeru sistem za uvoz in izvoz iz parkirnega mesta samodejno krmili volan, pedal za plin in zavoro.- Aktivni opozorilnik na nenamerno menjavo voznega pasu (ali prekoračitev talne črte) s popravkom smeri vožnje od 65 km/h dalje,
 • opozorilnik na voznikovo nepozornost ocenjuje stanje voznikove pozornosti na daljših vožnjah in pri hitrosti višji od 65 km/h, in sicer z analiziranjem mikro premikov volana,
 • samodejni preklop dolgih luči,
 • prepoznavanje prometnih znakov za omejitev hitrosti in priporočeno hitrost,
 • razširjeni sistem za prepoznavanje prometnih znakov (Stop, enosmerna cesta),
 • aktivni sistem za nadzor mrtvega kota (s popravkom smeri vožnje). Funkcija je na voljo od 12 km/h dalje,
 • električna parkirna zavora.

Posamezni modeli se poleg tega lahko pohvalijo tudi z inovativnim sistemom za vidljivost ponoči (Night vision), ki deluje v povezavi z infrardečo kamero in zaznava živa bitja pred vozilom ponoči ali ob slabši vidljivosti. Sistem zaznava v dometu do 200-250 metrov, torej onstran dometa dolgih luči, ter na sredini digitalne instrumentne plošče prikaže infrardečo sliko območja v voznikovem vidnem polju.

Moč izbire za čisto vsako priložnost

Vprašanje dizel, bencin, elektrika ali hibrid je danes verjetno eno najbolj perečih ob nakupu avtomobila. Peugeot uporabnikom s tem ne povzroča sivih las, saj ima že danes v ponudbi prav vse vrste pogonskih sklopov, s tem pa kupcem omogoča pravo svobodo izbire glede na njihove preference in potrebe.

Klasiko med Peugeoti pomeni celovit izbor motorjev z notranjim zgorevanjem zadnje generacije, ki ustrezajo zahtevam emisijskega standarda Euro 6.d za bencinske motorje in Euro 6.d Temp za dizelske motorje. V ponudbi so večkrat nagrajeni trivaljni turbobencinski motor PureTech, za katero je Peugeot predložil kar 210 patentov, zmogljivi štirivaljni turbobencinec ter kultivirani dizelski štirivaljniki, ki prepričajo s svojim mirnim delovanjem in nizko porabo. Za vožnjo “à la carte” je pri nekaterih izvedenkah na voljo tudi izbirnik načina vožnje Eco – Normal – Sport, kdor si želi privoščiti še več pustolovščin pa lahko doplačilni sistem Grip Control opremi s funkcijo za nadzor hitrosti med spustom. S tem lahko manj vešči vozniki popolnoma in povsem varno obvladajo vozilo ter njegovo smer vožnje na strmih klancih.

Pomemben mejnik v zgodovini znamke zadnje čase pomeni prehod na elektrifikacijo, modela 208 in 2008 pa sta že od predstavitve naprej na voljo s tremi različnimi viri pogona: bencinskim, dizelskim ali povsem električnim. Elektrifikacija za Peugeot ni novost, saj je tančico z nje odstrl že daljnega leta 1941, ko je na trg poslal model VLV. Majhen mestni električni avto za dva je bil opremljen z elektromotorjem, ki so ga napajale štiri baterije. Avtomobilček je resda zmogel le hitrost do 30 kilometrov na uro, vendar pa je z enim polnjenjem zmogel narediti 80 kilometrov.

Peugeot e-208 in e-2008 s 100 % električnim pogonom ponujata živahno odzivnost. Na voljo sta z enakim pogonskim sklopom, ki združuje na prednji osi centralno nameščen elektromotor z močjo 100 kilovatov (136 KM) in 260 Nm navora, ki je na voljo od 0 km/h dalje, litij-ionsko baterijo 50 kWh ter reduktor z eno prestavo. Električni pogonski sklop uporabniku z enim polnjenjem omogoča kar do 320 km prevoženih kilometrov po standardu WLTP. Električna modela ob tem ponujata tri načine vožnje, eko, normalni in športni, ki vozilo z mesta do 100 km/h požene v 8,1 sekunde. Na voljo sta tudi dva načina zaviranja, dostopna prek prestavne ročice ter vsak s svojim načinom regeneriranja akumulatorja. Zmerni način zavira podobno, kot bi zavirali z motorjem z notranjim izgorevanjem, močnejši pa zavira podobno kot bi to počel s pritiskom na zavoro.

A Peugeot je svoje ime loščil tudi v motošportu, zato je užitek v vožnji v srcu zgodovine znamke. Ponujanje visokozmogljivih različic strankam, ki želijo izkusiti športne občutke ob majhnih izpustih danes omogoča prav elektrifikacija. S priključnimi hibridi Peugeot odkriva nova področja ter se sooča z novimi izzivi, pri čemer res ni prostora za dolgčas.

O znamki PEUGEOT

Na podlagi bogatih izkušenj, ki jih je pridobila med tehnološko ofenzivno strategijo in elektrifikacijo svojega izbora vozil, danes znamka PEUGEOT z navdušenjem vstopa v obdobje energetskega prehoda. Stimulativna in razkošna vožnja, eleganten dizajn in brezkompromisna kakovost tvorijo obljubo, ki jo daje znamka svojim strankam in doprinesejo k emocijam, ki jih nudi vsak PEUGEOTOV avtomobil. PEUGEOT je navzoč v več kot 160 državah, kjer ima 10.000 prodajnih mest. V letu 2019 je prodal več kot 1.500.000 vozil. PEUGEOT povsod združuje zahtevnost, videz in emocije ter si prizadeva postati znamka vozil visokega segmenta za širok krog potrošnikov s svetovnimi razsežnostmi.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj