Vendar pa se lahko osteoporozi tudi izognemo, k čemur pripomore uravnotežena prehrana, ki mora biti bogata z vitaminom D, redno gibanje in pravočasno merjenje kostne gostote.

Za osteoporozo je značilna nižja gostota kosti (slika desno)­

­Za osteoporozo je značilna nižja gostota kosti (slika desno)


Osteoporoza se pri ženskah začne najpogosteje pojavljati po 45. letu in to predvsem pri tistih, ki tehtajo manj kot 60 kilogramov oziroma imajo tanjše kosti, ki zaradi osteoporoze postanejo krhke in lomljive.

Mnogi pa se dejstva, da imajo osteoporozo, zavedo šele, ko pride do zlomov kosti. Vsaka tretja ženska in vsak osmi moški si namreč do svojega 80. leta starosti zaradi nezdravljene osteoporoze zlomi kost. Najpogostejši so zlomi vretenca, kolka ali roke tik nad zapestjem. Kar 20 % bolnikov, ki umrejo zaradi zloma kolka, umre že v prvem letu po zlomu.

Starejši naj bi zato pri sprehodih uporabljali sprehajalno palico in udobne čevlje z gumijastim podplatom, ki ne zdrsne, doma pa naj iz prostorov odstranijo manjše kose pohištva, žice električne napeljave in ostale stvari, ob katere bi se lahko spotaknili. Poskrbijo pa naj tudi za dobro osvetljene prostore.

Splošno zavedanje o osebnem tveganju za osteoporozo pri mlajših ljudeh pa je premajhno, saj se namreč vse premalokrat zavedajo, da njihove razvade v mladosti lahko povzročijo razvoj bolezni v starosti.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj