Življenje nikomur ne prizanaša, prej ko slej, tako ali drugače, se vsi soočamo s stresnimi situacijami. Pogosto gre celo kot domine – ko pade prva, se podirajo ena za drugo. A za vsakim dežjem posije sonce, le vztrajati moramo in dati času čas.

Če pa se znajdemo v težki, stresni situaciji, si lahko pomagamo na več preverjeno učinkovitih načinov in preprečimo, da spolzimo še globlje v spiralo slabega počutja in neuspeha.

1. Sprehod

Sprehod sprošča kortizol in je idealen za pomirjanje. Poleg tega zbistri glavo in ponudi pogled na situacijo še z druge perspektive. Idealno je, da gremo na sprehod v naravo.

2. Razvajanje

Vzemimo si trenutke ali dan (ali vikend) zase. Razvajanje v kopeli, na masaži, izlet s prijatelji, vikend razvajanje v kakih termah … počnimo to, kar želimo, kar nas sprošča in veseli.

3. Dobrodelnost

Naredite nekaj za nekoga ali nekomu nekaj podarite. Saj veste, da dajanje veliko bolj osrečuje kot prejemanje, mar ne?

4. Posedajte v lokalu

Nekatere sprošča že to, da se usedejo v ljub lokal s prijatelji. Uživajte v najljubši kavi, čaju ali koktejlu in opazujte mimoidoče. Kaj sporočajo njihovi obrazi?

5. Izobraževanje

Ena najboljših naložb je izobraževanje – o čemerkoli. Naj bo to zdravje, naredi sam projekti, kozmetične sestavine, o vrtnarjenju … karkoli poteši našo dušo.

6. Seznam opravil

Ena izmed stvari, ki nam povzroča stres, je to, da imamo kup opravil, ki pa nimamo nikjer zabeleženih. Zato si večer prej naredimo seznam opravil za naslednji dan. Presenečeni boste, kako bolj mirni, organizirani in učinkoviti boste.

7. Seznam svojih prednosti

Večina nas je bila vzgajanih tako, da se osredotočamo na svoje pomanjkljivosti oz. na sploh s sporočilom, da nismo dovolj dobri, da nismo vredni. Zato si naredite seznam vseh svojih pozitivnih lastnosti in dobrih del, da ga boste pogledali vsakič, ko boste imeli slabe trenutke.

8. Ne odnehajmo

Nikar nikoli ne odnehajmo! Ne glede na to, kako težak ali sla dan ali obdobje imamo – vedno pojdimo naprej. Tudi polž in želva prideta na svoj cilj, ne le dirkalni konji in gazele.

9. Oživimo star hobi

Imate kak hobi, ki ste ga zaradi pomanjkanja časa opustili? Obnovite ga. ali pa, če ste ga prerasli, odkrijte kaj novega, kar vam bo polnilo dušo. Nikoli ni prepozno, da se lotimo ali naučimo česa novega!

10. Postavimo si prioritete

Niso vse stvari enako pomembne, niso vse nujne in nekatere so povsem nepotrebne. Kaj si res želite? In kaj morate narediti, da to dosežete? Znebite se balasta in se lotite stvari, ki vas bodo pripeljale na cilj.

11. Poskrbimo za počitek

Dovolj kakovostnega spanca je osnova za normalno, optimalno delovanje, zato se mu nikoli ne odrekajmo. Vedno se raje odrecimo kakemu obroku kot spanju – počutje in zdravje vam bosta hvaležna.

12. Sprostimo se

Ne jemljimo življenja preresno, vsaj ne vedno. Če smo imeli veliko težkih preizkušenj, sploh v otroštvu, je to včasih težko, a naučimo se tudi sproščati, smejati in zabavati.

13. Zjokajmo se

Če nam gre kdaj na jok, ko smo v težki situaciji ali se preprosto nabere preveč vsega, se zjokajmo. Nikar ne zadržujmo solz! Jok deluje sproščujoče in očiščevalno; poleg tega so raziskave pokazale, da je sestava solz, ko smo žalostni, drugačna, kot ko jokamo od sreče. Dovolimo svojemu telesu in duši, da se očisti.

14. Preverimo svoj samogovor

Kakšen samogovor imamo? Smo sočutni in spodbujajoči do sebe, ali se zmerjamo? Prisluhnimo svojemu samogovoru in se zamislimo. Praviloma imamo do sebe tak samogovor, kakršnega so do nas imeli naši skrbniki. Če je bil ta pretirano kritičen in karajoč, bomo tudi do sebe takšni čas je, da obrnemo ploščo!

15. Pišimo dnevnik

Presenečeni boste, kako sproščujoče deluje pisanje dnevnika, ter kako zbistri misli in nam razjasni  cilje. Poskusite za en teden in boste videli.

16. Cenimo se

Zavedajmo se svoje vrednosti, talentov, kaj imamo za dati. Vsak od nas ima svoje darove in talente – bodimo ponosni na njih in jih razvijajmo!

17. Ne primerjajmo se z drugimi

Primerjanje z drugimi je eden največjih ubijalcev sreče in zadovoljstva. Vi niste Micka ali Janez in imate svojo pot. Imeli ste svoje otroštvo in življenje, ki vas je izoblikovalo – vaša pot je samo vaša.

18. Poskrbimo zase

Skrbimo zase z zdravo hrano in dovolj gibanja. Premalo gibanja in nezdrava hrana odločilno vplivata na zdravje, počutje in naše sposobnosti. Nikar ne dovolimo, da vas kratkotrajni užitek v nezdravi hrani in lenobi prikrajša za dolgoročni učinek dobrega počutja in uspeha.

PREBERITE TUDI:

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj