Mateja P.: Vedno znova sem presenečena, kako me navdušijo dogodki, za katere si to sploh ne bi mislila. Dolgo časa sem bila prepričana, da lahko tečem sama, da vsak človek pa že ima tek (oziroma tehniko teka) v sebi, in da so skupinski treningi le za tiste, ki  sami nimajo dovolj volje, da bi obuli tekaške copate … In sem se kljub temu prijavila na treninge s Planetom Lepote in Pulz Športom, kot pripravo na Ljubljanski maraton. Odločila sem se za 10-kilometrsko progo.

Lahko povem, da sem bila prijetno presenečena, ko so se treningi začeli. Sprva sem kar težko tekla, saj sem zadnjih nekaj let tekla zelo neredno, kar pa se je seveda poznalo na kondiciji. Prednosti skupinskega teka oziroma teka pod vodstvom trenerjev pa so se kmalu pokazale:

  • dosti večja motivacija za tek: v skupini se bolj potrudiš, kot če tečeš sam;
  • zahtevnost treningov se iz tedna v teden stopnjuje, kar se sčasoma pozna pri kondiciji;
  • vsaka je dobila program treninga za dvanajst tednov, ki je poleg teka obsegal tudi vaje za moč in koordinacijo (priznam:  kadar sem tekla sama, sem vaje za koordinacijo in moč včasih “prešpricala” (katera si upa sama skipingirati čez Tivoli? smiley);
  • strokovni nadzor trenerjev nad pravilno tehniko teka.

Zabavno: Pulzovi trenerji in Planetke tekačice so pozitivne in zanimive osebnosti, tako da zabave ni manjkalo.
Zanimivo: opazovati se v procesu napredovanja svoje tekaške kondicije.
Najbolj težko: vaje za ravnotežje – stati na eni nogi na prstih v tekaškem položaju je bilo zame skoraj nemogoče …

Videoanaliza: ja, me je postavila na realna tla. Torej, če se vrnem na začetek, ko sem razmišljala o nesmiselnosti treningov pod strokovnim vodstvom. Videoanaliza je pokazala, da med tekom nogo namesto na sprednji del postavim na peto, kar je huda napaka. In tako je nova tehnika povzročila, da sem po dolgem času po teku imela “muskelfiber” v mečih in gležnjih. Paziti sem morala tudi na boke (tekla sem v preveč sedečem položaju).

Komaj čakam nedeljo, 28. 10. 2012. Se vidimo na ljubljanskem maratonu!

Mojca S.: Želja po teku na Ljubljanskem maratonu je na tihem tlela že kar nekaj časa nazaj. Ljudje, ki so si to upali, so se mi nekako zdeli frajerji in tudi sama sem želela biti del njih. S prijateljico sva veliko tekli skupaj in za novo leto je padla obljuba, da greva letos na maraton. In nekega lepega dne dobim link, ki je v moje življenje vnesel neprecenljivo izkušnjo.

Začeli so se treningi z ekipo Pulz Športa, ki so bili res zelo dobro organizirani in izpeljani!
Na začetku se mi je sicer zdelo kar malce prelahko, vendar so s tem zagotovili, da smo vse začele na začetku in se nekako enako razvijale naprej. Treningi so se primerno stopnjevali, domača naloga pa je bila nujna, sicer se je takoj videlo, katera jo je ‘prešvercala’.smiley

Tudi videoanaliza je pokazala marsikatero nepravilnost pri teku, pa tudi to, kar smo že delale prav, seveda.smiley Tako smo poskušale izboljšati tehniko, kar je na začetku terjalo kar nekaj žuljev. Zdaj so stopala veliko bolj utrjena, tehnika pa neprimerno boljša. Zagotovo je pripomogel ti. ‘Češki slalom’!!smiley

Trenerji so bili odlični! Prijazna punca in postavni luštni fantje z velikim srcem in širokim nasmehom.. Treningi so se razpletli ne le v moč in kondicijo, ampak tudi v nova poznanstva, širjenje obzorij in neprecenljiva nova prijateljstva. S puncami smo ustvarile prijetno vzdušje, si izmenjale telefonske številke, zagotovo pa smo se zmenile, da bomo še kdaj skupaj tekle, kar tako, namesto kavice.
Hvala, Planet Lepote, za to izkušnjo!

Elen Z.: Ti trije meseci treningov so bili zame ena super izkušnja. Sploh ne morem verjet da so že mimo, minilo je kot bi trenil. V tem času pa se je moja kondicijska pripravljenost zelo izboljšala. Sicer me je malce strah nedeljskega maratona (predvsem tega, da se bom preveč zalaufala na štartu), ampak verjamem, da me noge in telo ne bodo izdali.

Na samih treningih mi je bilo zelo všeč, da so bili trenerji res zelo fajn in pripravljeni odgovarjat na vsakršno zastavljeno vprašanje. Ogromno sem izvedela o tehniki teka, kako praktično vsak napačen gib telesa vpliva na težje premagovanje kilometrov. Sama imam največ težav z rokami, namreč med tekom nosim ”torbico”, to pa pomeni, da imam roke preveč pokrčene proti sebi. To napako poskušam popraviti in roke imeti pod kotom 90° in ob telesu.

Priznati moram, da mi bodo ta sredina druženja manjkala, saj so tudi punce res prijetne. Mislim da je za samo vzdušje na treningih veliko pripomogla pozitivna naravnanost tako tekačic kot trenerjev. Zanimivo je kako smo se punce tako različnih starosti in okolij spoznale na podlagi enega skupnega hobija. To samo dokazuje kako je tek aktivnost, ki je primerna za vsakogar, ki namesto sedenja pred TV ali računalnikom v prostem času skoči v naravo se naužiti svežega zraka in razgibati telo po napornem dnevu ponavadi bolj statičnega dela.

Klavdija M.: Sredini vodeni treningi so v teh dvanajstih tednih postali že nekakšna rutina – prijetno druženje s Planetkami in koristni treningi za pripravo na LM. Kljub začetni negotovosti sem zelo vesela, da sem vztrajala do konca, saj sem tekom treningov pridobila marsikatere dragocene nasvete glede tehnike teka, vaj za raztezanje in moč ter seveda močno na kondiciji, kar pa bomo Planetke seveda pokazale v nedeljo.smiley

Treningi so bili sestavljeni iz začetnega ogrevanja, potem je navadno sledil tek z vmesnimi postanki in vajami za moč in se končal z vajami za raztezanje. To se mi je zdelo zelo koristno, saj se sama nikoli pred tekom ne ogrejem, vaje za moč pa se mi zdijo dobre za vzdržljivost.

Najbolj koristni so se mi zdeli intervalni teki hitrega in počasnega tempa, ker sama nikoli nimam dovolj motivacije za šprinte, ki izboljšajo kondicijsko pripravljenost. Seveda pa moram omeniti tudi video analizo teka, s katero sem videla, da moram spremeniti svojo tehniko teka, saj kot večina ostalih delam napako in najprej stopim na peto, prav tako pa moram paziti na držo. In to mi je uspelo do neke mere popraviti, čeprav sem na začetku čutila močne bolečine v mečih. Par tednov sem težko hodila po stopnicah navzdol, sedaj pa sem si mišico toliko utrdila, da teh bolečin več ni, občasno se pojavlja še v notranjih delih meč. Verjetno bo potrebno za pravo tekaško držo še nekaj truda in koncentracije med tekom.smiley

Posebej pa moram pohvaliti trenerje Pulz športa, saj so nas lepo vodili skozi treninge, odgovarjali na naša vprašanja in nam tekom treningov dali marsikatere koristne informacije ter nas dodatno motivirali. Zelo koristen je bil plan tekaških treningov, ki smo ga dobili, in domače naloge, saj bi bile brez tega verjetno preveč izgubljene, koliko preteči še doma. Poleg sredinih treningov pa so nam pripravili tudi tek po Šentviškem hribu in ogled trase LM, kar se mi je zdelo res super. Vmes pa presenečenje, saj so nam pripravili tudi okrepčilo. Skratka, super organizacija!!!

Nabrano kondicijo in znanja moramo sedaj vzdrževati naprej in se ne smemo poleniti med zimo.smiley

Špela Ž.: Tik pred maratonsko nedeljo me grabi rahla panika. Ali sem pripravljena? Bom zmogla? Bom prišla do cilja in srečna padla v objem moji družini?

Odgovor na to je JA. Zato, ker sem se tako odločila in predvsem zato, ker sem imela v zadnjih treh mesecih neverjetno podporo Planeta Lepote in Pulz Športa. Vsako sredo smo se skupaj še z 9 Planetkami pripravljale na polmaratonski izziv, in pod budnim očesom Dejana in Mihe vidno napredovale. Bilo je super – 10 žensk različnih starosti, poklicev, konjičkov in kondicijske forme, združene v enotnem cilju: (čimbolje) preteči 21 km. Treningi so bili zahtevni, včasih sem jih v obliki bolečih mišic čutila še tja do sobote … A se je več kot splačalo. Začela sem kot tekčica – začetnica, ki ni nikoli pretekla več kot 5 km. Danes jih zmorem brez pretiranega napora preteči 15. Še vedno sem začetnica, a vsekakor bolje pripravljena. Na video analizi teka sem izvedela, kako z majhnimi korekcijami izboljšaš tekaško tehniko in ne izgubljaš nepotrebne energije, program treningov pa mi je pomagal nabirati potrebno kondicijo in kilometre za nedeljski izziv.

Kako mi bo uspelo, bo pokazala ta nedelja. V vsakem primeru pa mi bo ostalo kup lepih spominov na prijetna sredina druženja na treningih, malo več stegenskih mišic ter predvsem znanje o tem, kako teči bolje, lažje in hitreje.

Ana Ž.: Moja izkušnja s projektom “Preteci lj maraton v družnb PL” je več kot odlična. Redni tedenski treningi, knjižica s tedenskim programom treningov v stilu “navodila za uporabo”, druženje s sotekačicami in odličnimi trenerji so v meni prebudili tekačico.

Na začetku je bilo kar malce težko – nov urnik, nove navade, … a tek je sedaj želja, skoraj že potreba – psihična in fizična.smiley Video analize so mi dale vpogled na moje gibanje “od zunaj”, kaj lahko spremenim, popravim, da bo tek užitek. Tedensko druženje in motivacija trenerjev pa  spoznanje, da zmorem, znam in želim. Teči. To me pomirja, daje možnost odmika od vsakodnevnih težav ali pa razmislek o njih. Je enostavno čas zame.smiley

Ta projekt je bil na nek način tudi moj projekt – vztrajati pri nečem, kar je na začetku neznano in zato težavno. In je uspel. Za prvi cilj je sicer resda bila 10-ka na LMju, a so na obzorju že novi, daljši in višji cilji …smiley


Sponzorji

pl_logo pulz_sort_logo vitalia_logo

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj